Foto: AP

Brittiskt par dömt för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Planerade en självmordsattack på tioårsdagen av terrordåden i London 2005. Mannen och kvinnan döms till 27 respektive 25 års fängelse.

Mannen i paret drog till sig polisens uppmärksamhet genom att flitigt skryta om sina planer i sociala medier.

Mannen har på internet gått under alias ”Silent Bomber” – ett motsägelsefullt smeknamn eftersom hans aktivitet i sociala medier varit allt annat än tyst.

På Twitter har han ställt frågor till allmänheten om vilket mål han skulle välja ut för sin attack: ”Westfields shoppingcenter eller Londons tunnelbana? Förslag mottages gärna”.

Han har också filmat sig själv när han provsprängt en liten laddning i sin trädgård, uppger The Independent.

Intresse för IS

I utredningen framkommer att paret – som i hemlighet ingått ett äktenskap – haft ett gemensamt intresse för extrem islamistisk ideologi och terrororganisationen Islamiska staten.

Av parets sökhistorik framkommer att de varit mycket intresserade av sjundejuli-bombningarna 2005 då 52 människor dödades och mer än 700 skadades. Åklagaren menar att mannen i paret uttryckt en önskan om att ”själv delta” och att paret planerat en attack kring den 28 maj som är tioårsdagen för sjundejuli-bombningarna.

På Twitter ska mannen också ha skrivit att han höll på att sammanställa en bomb som han senare skulle bära på sitt bröst. När polisen, efter att ha infiltrerat mannen, gjorde ett tillslag framkom att han talat sanning. I hans hem fann de tio kilo ureanitrat, ett explosivt ämne, och utredare bedömer att mannen varit mycket nära att slutföra arbetet med bomb.

”Var nära att utföra en terrorattack”

I förhör har mannen försvarat sin aktivitet på internet med att han önskat bli upptäckt, att han egentligen aldrig menat att utföra några våldshandlingar. Men åklagaren Susan Hemming är dock av en annan åsikt.

– Paret har varit mycket nära att utföra en terrorattack, allt de behövde göra vara att köpa kemikalier till en detonator. Det är tveklöst så, att om (de) inte hade stoppats, hade de försökt utföra en terrorhandling i London.

Under onsdagen dömdes mannen och kvinna till minum 27 respektive 25 års fängelse, uppger The Strait times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.