Brittisk militär tar hand om flyktingar på Medelhavet Foto: TT

Drönare sätts in mot smugglarna på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar har godkänt det första steget till en militär insats i Medelhavet. En underrättelseoperation inleds. Bland annat ska

Storbritannien inleda en insats med drönare för att samla information om människosmugglingen på Medelhavet.

Den brittiska regeringen bekräftar uppgifterna om den planerade drönarinsatsen, rapporterar The Telegraph. Det hela kommer att skötas av ett brittiskt arbetslag som ska styra de förarlösa flygfarkosterna över Medelhavet.

Beskedet kom samtidigt som EU:s utrikesministrar träffades i Bryssel för att prata om flyktingsituationen på Medelhavet. Som väntat godkände ministarna etablerandet av en marin insats i Medelhavet för att bekämpa flyktingsmugglare.

Flyktingkrisen i Europa

”EU Navfor Med kommer att genomföras i sekvenser och i enlighet med kraven i internationell rätt” heter det i ett uttalande efter dagens möte i Bryssel. Det formella beslutet om att dra igång insatsen väntas i juni. 

– Det viktigaste är att EU visar att vi kan ta ansvar och att vi handlar utifrån en så besvärlig och tragisk situation som vi har sett utveckla sig på Medelhavet, sade utrikesminister Margot Wallström (S).

Fas 1 – informationsinhämtning

Den första fasen är relativt okontroversiell och handlar mest om att samla information om vad som sker kring och på Medelhavet, tille exempel genom att använda drönare.

Fas två och fas tre är desto mer omstridda och går ut på att låta europeiska militärfartyg slå till mot misstänkta flyktingsmugglare och deras båtar, i första hand på internationellt vatten, men eventuellt också libyskt.

Väntar på FN

För mer operativa insatser krävs emellertid godkännande från helst både FN och det kaotiska Libyen.

– Att agera utan att ha stöd från FN blir en märklig situation. Det som är viktigt från svensk sida är att allt som sker måste ske enligt folkrättsliga principer, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Malin Björk, Europaparlamentariker (V), är i linje med Hultqvist spektisk till ett agerande utan FN-stöd och riktar dessutom kritik mot vad hon kallar ”en Militarisering av EU”.

– Det här handlar om är att bygga en extra mur runt Fästning Europa. Inte ett enda ord nämns om hur människor på flykt ska överleva på andra sidan den extra muren, säger Malin Björk.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini är dock hoppfull om ett FN-godkännande inom kort.

– Jag tror att efter att vi har tagit beslutet i dag så blir det mer sannolikt att FN:s säkerhetsråd kan anta en resolution, sade Mogherini på måndagen.

Exakt vad insatsens deltagare ska göra när de ”ödelägger” människosmugglarnas verksamhet återstår att reda ut.

– Det är ju det som måste diskuteras i nästa skede: exakt vad är det man får göra och kan göra och hur ska det utformas i alla dess detaljer, sade Wallström efter mötet och konstaterade samtidigt att det ännu är för tidigt att säga om Sverige kommer att delta.

EU oenigt om kvotflyktingar

Även om EU:s medlemsländer uppvisar enighet kring en militär insats mot människosmugglarna är man inte lika överens om planen på fördelning av kvotflyktingar. 20 000 kvotflyktingar ska, enligt förslaget, fördelas mellan länderna. Spanien ansluter nu till Frankrike och England – två av de andra länder som höjt sina röster mot förslaget.

Trots att Nato ännu inte tillfrågats sade NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg att ”Nato står behjälpligt vid en förfrågan”. Stoltenberg påpekade också risken för att terrorister gömmer sig bland flyktingar för att sjövägen försöka ta sig in i Europa.  

Bara i år har närmare 1.800 människor dött när de varit på väg över Medelhavet, ofta på överfulla båtar från Libyen, med hjälp av människosmugglare till Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet