Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA:s president Joe Biden om brokollapsen i Baltimore. Foto: Reuters

Brokollapsen i Baltimore – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid 01-tiden tisdagen den 26 mars som ett fartyg kolliderade in i en bro i Baltimore i USA, vilket fick den att kollapsa.

– Mina tankar är med alla drabbade och deras familjer. Staten kommer att återuppbygga bron och stå för kostnaden, sa landets president Joe Biden under tisdagskvällen vid en presskonferens.

  • Det var vid 01-30 tiden lokal tid som räddningstjänsten fick in de första samtalen om att ett fartyg kört in i en bropelare på den 2,6 kilometer långa bron Francis Scott Key Bridge i Baltimore som ligger i delstaten Maryland.
  • Maryland guvernör Wes Moore uppger att fartyget blivit strömlöst och skickat ut ett nödhjälpsanrop där de larmade om att det fanns en risk för kollision, vilket gjorde att myndigheter kunde begränsa trafiken på bron.
Brokollapsen i Baltimore
  • Fartyget Dali som orsakade kollisionen var ett 300 meter långt och 48 meter brett fraktfartyg. Det är registrerat i Singapore och chartrat av danska Mærsk, men ska vid olyckstillfället ha avgått från Baltimores hamn med destination Sri Lanka.
  • När fartyget kolliderade med en bropelare kollapsade en stor del av den ner i vattnet. Ett vägarbete uppges ha pågått på platsen och i filmer från platsen tycks flera stillastående fordon med blinkande byggarbetslampor falla ned i vattnet.
  • Vid 07-tiden lokal tiden berättade James Wallace, chef för Baltimores räddningstjänst, att man hade kunnat rädda två personer upp ur vattnet. En av personerna fördes till sjukhus med ”mycket allvarliga skador”.
  • Räddningstjänsten uppgav även att flera fordon och minst sju personer hade hamnat i vattnet. I sökandet används ekolod, undervattensdrönare och värmekameror men försvårades av bland annat kyla och att det är strömt på platsen.
  • På en senare presskonferens meddelades det att åtta personer befann sig på bron vid kollisionen och att två räddats och att man fortfarande söker efter sex personer.
  • En preliminär utredning pekar mot att brokollapsen var en olycka.
  • ”Vi har inte sett något trovärdigt som pekar på en terroristattack”, säger Marylands guvernör Wes Moore.
  • President Joe Biden kommenterade olyckan på tisdagen. Han underströk vikten av att återbygga bron då 15 000 jobb är beroende av hamnen. ”Det kommer att kosta mycket och ta tid, men jag räknar med kongressens stöd” sa Biden.

Om Francis Scott Key Bridge

Bron i fråga, Francis Scott Key Bridge, den längsta i området och invigdes 1977.

Förra året passerade mer än 12,4 miljoner kommersiella- och passagerarfordon bron, enligt en rapport från delstatsregeringen i Maryland, enligt The New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brokollapsen i Baltimore

Mer i ämnet