Bröllop för singlar i Sydkorea

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea, där antalet ogifta vuxna har nått rekordnivåer, har fått ett tecken i tiden – ett slags bröllop för singlar.

Antalet singlar i Sydkoreas huvudstad Seoul fördubblades mellan 1990 och 2010. I hela landet är fyra av tio vuxna ogifta, vilket är den högsta andelen bland de 34 medlemsstaterna i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, skriver tidskriften The Economist.

Orsakerna tros vara flera: dels att många inte har råd med ett traditionellt bröllop, dels att vissa kvinnors önskan att gifta sig ”uppåt” på samhällsstegen har blivit svårare att uppfylla i och med att allt fler kvinnor själva är välutbildade.

Inte socialt accepterat

Men för andra kvinnor handlar det om att de inte är beredda att ta den traditionella rollen som en gift kvinna fortfarande väntas ha.

Som en motreaktion har det feministiska nätverket Unni lanserat ett slags singelbröllop, för singlar som valt att leva utan en partner. Ceremonin, kallad bihonshik på koreanska, är ett slags manifestation där kvinnorna i stället för ett trohetslöfte lovar att leva lyckliga liv som singlar, skriver The Economist.

Men initiativet välkomnas inte av alla. Vissa kallar kvinnorna för opatriotiska när de inte vill ta det traditionella ansvaret för hushåll, barn och äldre släktingar.

– Det verkar som om det koreanska samhället inte tillåter kvinnor att leva ensamma och självständiga. Folk frågar ogifta kvinnor när de ska gifta sig. Det binder kvinnor till att ha en familj och gör det svårt för dem att vara självständiga individer, säger Lee Young-Lan från Unni till sajten Ewha Voice.

Gammaldags språkbruk

Nätverket jobbar också för att förändra språkbruket, för att kvinnors val i fråga om giftermål ska respekteras i högre grad.

– Singlar kallas för ”mihon” på koreanska, vilket betyder ”inte gift än”. Vi bedriver en kampanj för att använda ordet ”bihon”  i stället, som helt enkelt betyder ”ogift”. Att gifta sig borde vara var och ens eget beslut, säger Lee Young-Lan till sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.