• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Varning för starka bilder: Brutalt övervåld från etiopisk polis. Foto: SVT

Brutala bilder visar polisens misshandel av demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bilder av polisens och säkerhetsstyrkornas misshandel av demonstranter i Etiopien når omvärlden. Brutala bilder där människor slås medvetslösa på öppen gata. Bara den gångna helgen dödades omkring 100 människor under protesterna mot den auktoritära regimen i landet.

Bilder från Etiopiens huvudstad Addis Abeba visar hur regeringen med våld försöker slå ner demonstrationerna mot regeringen. Förra helgen blev särskilt blodig då hundratals demonstranter drabbade samman med polis. Demonstranterna hade uppmanat till en landsomfattande protest mot vad de anser vara en orättvis fördelning av landets resurser. 

De allvarligaste våldsuttrycken utbröt när polisen försökte förhindra demonstranterna att ta sig till Meskel-torget i centrala Addis Abeba.

Grov misshandel

På onsdagen publicerades också amatörbilder från i söndags när demonstranter jagas mitt bland bostadshus i huvudstaden. Bilderna, som är tagna med en mobiltelefon, sägs visa hur poliser misshandlar människor svårt med hjälp av tillhyggen. 

Protesterna har pågått sedan förra hösten då Etiopiens regering inledde en offensiv mot regimkritiker. Stora protester inleddes efter att bönder och markägare i området kring huvudstaden Addis Abeba blivit oroliga över att förlora sin mark till regeringen. Utan att få någon ersättning. 

Regeringen har också tidvis stängt av internet eftersom de menar att våldet orsakas av nätaktivister och av utländska krafter som vill ”störa freden i landet”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.