Säkerhetsstyrkor patrullerar i Addis Abeba. Demonstrationer i huvudstaden har upprepade gånger lett till våldsamma reaktioner från etiopisk polis och militär. Arkivbild. Foto: TT/AP

Nästan hundra döda efter protester i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 97 människor har dödats och flera hundra skadats i samband med demonstrationer mot regeringen i Etiopien.

Demonstranterna kräver att myndigheter i landet ska frige gripna från tidigare protester mot det regeringen har kallat en landreform.

Enligt Amnesty International, som hänvisar till trovärdiga källor, dödades minst 67 personer i helgen av säkerhetsstyrkor i Oromia-regionen. I lördags dödades 30 i staden Bahir Dar i Amhara-regionen när polisen sköt skarpt mot demonstranter.

Dödsfallen inträffade i samband med att polisstyrkor drabbade samman med personer som protesterade mot regeringen i de båda regionerna. Hundratals har gripits och hålls hos polisen och på militärbaser.

Brutal polis

Oroligheterna ska då också ha spridit sig till huvudstaden Addis Abeba för första gången. Där rapporteras inga dödade men vittnen rapporterar om polisvåld.

– Säkerhetsstyrkornas svar var hårdhänt, men inte överraskande. Etiopiska styrkor har systematiskt använt övervåld i sina felaktiga försök att tysta avvikande röster, säger Michelle Kagari på Amnesty International.

En bakomliggande orsak till oron är regeringens planer på att exploatera jordbruksmark i regionen.

Offensiv mot kritiker

I juni hade över 400 människor dödats sedan november 2015, då Etiopiens regering inledde en offensiv mot regimkritiker, enligt organisationen Human Rights Watch (HRW).

Protester inleddes sedan regeringen förra året hade tillkännagivit planer på att inrätta en särskild ekonomisk zon i närheten av Addis Abeba. Bönder och markägare i området var rädda för att förlora sin mark utan att få någon ersättning, vilket utlöste demonstrationer.

I januari i år slopade myndigheter planerna, men trots det har protester blossat upp på nytt bland oppositionens demonstranter.

Fakta: Etiopien

Etiopien är en republik som består av nio etniskt definierade delstater samt storstadsområdena Addis Abeba och Dire Dawa. Regeringspartiet EPRDF har ett starkt grepp om makten och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

EPRDF är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien är på pappret en demokrati, men i praktiken fungerar landet som en enpartistat.

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer och är också ett av världens äldsta kristna länder, även om landet inte har någon statsreligion i dag. Etiopien är också ett av få områden i Afrika som aldrig koloniserades.

Landet är Afrikas näst folkrikaste och invånarantalet närmar sig 100 miljoner.

Befolkningen utgörs av ett stort antal grupper. Den största beräknas vara oromoerna. Amharerna och tigreanerna har historiskt varit statsbärande folk. Omkring hälften av invånarna tillhör den etiopisk-ortodoxa kyrkan medan andelen protestanter är cirka 20 procent. Minst en tredjedel är muslimer.

Etiopien, som är ett utpräglat jordbruksland, drabbas ofta av torka och svält. Den viktigaste exportvaran är kaffe.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.