Foto: TT

Buhari: ”Vi har omfamnat demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Nigerias nye president heter Muhammadu Buhari. Det innebär den första demokratiska maktöverföringen i landets historia.

De officiella resultaten är klara och visar att Muhammadu Buhari vann med 2,57 miljoner rösters marginal och fick 54 procent av väljarnas stöd. Avgående presidenten Goodluck Jonathan ringde själv och gratulerade till segern och uppmanade sina anhängare att acceptera resultatet.

– President Jonathan var en värdig motståndare och jag sträcker ut en vänskapens hand till honom. Vi har visat världen att vi är ett folk som omfamnar demokratin, sade Buhari inför ett stort pressuppbåd.

Den nye presidenten har suttit vid makten förut. Mellan 1983 och 1985 styrde han landet med järnhand efter en militärkupp, men numera kallar han sig för ”omvänd demokrat”. De två presidentkandidaterna skrev förra veckan under en icke-våldspakt, i ett försök att undvika upprepning av de våldsamma efterspel som följt på tidigare val.

”Jag lovade landet fria och rättvisa val. Jag har hållit mitt ord”, skriver Goodluck Jonathan i ett uttalande. ”Ingens personliga ambitioner är värda en enda nigerians blod. Enigheten, stabiliteten och framåtskridandet i vårt kära land är viktigare än något annat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.