Dhammayangyi-templet omgivet av rök efter att det skakats av jordbävningen. Foto: TT

Burma drabbat av kraftigt jordskalv

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med en magnitud på 6,8 drabbade vid lunchtid centrala Burma. Skalvet skakade byggnader över hela landet, rapporterar myndigheten U.S. Geological Survey.

Skalvets centrum låg nära Chauk, väster om staden Meiktila.

– Mitt hus började skaka. Jag och många andra blev rädda och sprang ut på gatorna, berättar Maung Maung Kyaw, lokalpolitiker för det styrande NLD-partiet till Reuters.

– Många byggnader i staden har rasat, men jag har inte sett några skadade människor.

Turistmål drabbat

Trots magnituden blev skadorna efter skalvet begränsade. Tre människor har rapporterats omkomna. I området Bagan, ett populärt turistmål i landet, har ett hundratal av de historiska tempelpagodern skadats av jordbävningen.

Otillgängligt område

Journalisten Peder Gustafsson befinner sig i Burma för Sveriges Radios räkning. Han berättar att i den forna huvudsaden Rangoon märktes ingenting av skalvet.

– Det inträffade i ett otillgängligt område i centrala Burma där jordskalv är vanliga. Det brukar inträffa ett par gånger i månaden, men det är sällan de är så här kraftiga, säger Peder Gustafsson till SVT Nyheter.

Kraftigt skalv

Med en magnitud på 6,8 innehåller skalvet i Burma betydligt mer energi än det som drabbat Italien. Det kändes så långt bort som till Calcutta i Indien, där man tillfälligt stoppade tunnelbanetrafiken i väntan på eventuellla efterskalv.

Skalvet kändes även i Bangladesh där ett 20-tal människor ska ha skadats i samband med att de sprang ut ur en byggnade i panik.

– Ett skalv med magnituden 6.8 är mycket kraftigt och har potential att orsaka stora skador. Det avgörande är hur välbyggda husen är regionen, och det känner jag inte till säger seismologen Reinir Bödvarsson till SVT Nyheter.

Stort djup

Enligt Reinir Bödvarsson är det dock en fördel att skalvet inträffade på stort djup, mer än 80 km under markytan.

– Djupet gör att risken för stor förödelse minskar.

Fakta: Tempelstaden Bagan

De över 2.000 templen och pagoderna i Bagan finns i alla färger, former och storlekar. Några, som Shwezigonpagoden i Nyaung-U, gnistrar som guld i solnedgången medan Anadatemplet hyser långa buddastatyer. Shwesandawpagoden har terrasser med utsikt över hela Bagan, där mängder med tempel syns bland lummiga skogsdungar och grönskande jordbruksmark.

Bagan anses vara Burmas största turistattraktion. De flesta templen, pagoderna och klostren är från 1000-1200-talen.

Källa: Lonley Planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.