Burmesiskt val kan skjutas upp

Publicerad

Den 8 november ska det val hållas som har kallats Burmas första fria och rättvisa på 25 år. Men valet kan komma att skjutas upp med motiveringen att landets översvämningskatastrof stört förberedelserna och att fredsavtalet som väntas undertecknas senare denna vecka med olika gerillagrupper ger osäkerhet.

Valet ska bli en milstolpe i övergången från militärdiktatur, och hundratals internationella observatörer har bjudits in. Men den centrala valkommissionen kallade på tisdagen till sig representanter för tio partier och frågade dem och de ville att valet ska skjutas upp, uppger flera källor.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NLD – som väntas få en framgång i valet – ska ha velat att valet hålls som planerat. Det arméstödda partiet USDP och två andra mindre partier ska ha luftat motsatt åsikt medan de övriga inte tog klar ställning.

Det är oklart när beslut kan komma i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.