Jeb Bush säger att han har visat att han är en ledare. Foto: Anders Naeselius/TT

Bush till SVT Nyheter: Min pappa är en stor hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Jeb Bush drömmer om att bli nummer tre i Bush-klanen att bli USA:s president.

Men när SVT Nyheter frågar om likheter med pappan George den äldre har han svårt att prata både om likheter och skillnader.

– Hur ska jag kunna jämföra mig med någon som är en av de största människorna på jorden, säger han.

Jeb Bush har fått in hundratals miljoner till sin kampanj genom så kallade Super-PACs (se faktaruta). Men opinionsmätningarna visar att han är långt efter de andra republikanerna och drömmen att bli president ser allt mer avlägsen ut. En dröm om att kunna bli president precis som sin pappa och bror.

– Han är min hjälte, säger Jeb Bush om pappan.

USA-val 2016

En stressad Bush

I ett litet trähus på Iowas landsbygd möter Jeb Bush ett hundratal väljare på ett av dussintals väljarmöten bara den här veckan.

Han talar för fansen. Men han ser stressad ut. Efter framträdandet vill han skaka hand med så många som möjligt men en kvinna vill inte sluta prata om sin privata situation och sjukdomshistoria. Bush försöker gång på gång att avsluta för att hinna med fler, men lyckas inte.

Samtidigt som han åker runt till småbyar och träffar ett hundratal åt gången tar favoriten Donald Trump emot tusentals fans på sina stormöten. Men enligt fansen är det oviktigt hur det går i opinionsmätningarna.

– Det spelar ingen roll vad mätningarna visar. Medierna skriver vad de vill, säger 22-årige George Lane som åker runt och gör reklam för Bush.

Får hoppas på mirakel

För många av de amerikanska väljarna är militären, och militära veteraner en viktig fråga.

Jeb Bush är inte sen att lyfta fram frågan. Han säger att han vill förbättra situationen för alla veteraner landet runt. Och han talar gärna om sin fars bakgrund som pilot under andra världskriget plus att han på nära håll sett hur både pappa och bror haft det när de genom presidentrollen varit överbefälhavare.

– Det är ett svårt arbete så det är viktigt att veta vad det innebär. Jag har röstat på alla tidigare Bush och jag kommer att rösta på Jeb, säger Jim Bruggeman som jobbat 37 år i armén.

Nu får Bush hoppas på ett mirakel. Siffrorna i senaste opinionsmätningarna visar att han sladdar runt två procent. Det är trots allt en bra bit bakom Trump och Ted Cruz.

Fakta: Super-PAC

Bokstavskombinationen PAC i ”Super-PAC” står för Political Action Committee. Ordet ”super” kom till sedan USA:s högsta domstol år 2010 slog fast att det under vissa förutsättningar var tillåtet att ge obegränsat ekonomiskt stöd till politiska kandidater.

Tidigare fick PAC bara satsa pengar i kampanjer i sakfrågor men nu är det tillåtet att även stödja kandidater. Dock får ingen samordning ske mellan kommittéerna (Super-PACs) och kandidaternas egna kampanjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet