Svensk död i norsk busskapning

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer, en av dem svensk, dödades i västra Norge i går kväll vid en dramatisk busskapning.

Busskaparen beskrevs av vittnen som en ”desperat” man i 30-årsåldern. Mad något som ska ha beskrivits som en kökskniv stack han ihjäl alla de tre andra ombord på bussen, två män och en kvinna, innan han greps av brandmän och fördes till sjukhus med lindriga skador.

De döda är två män i femtioårsåldern – svensken och busschauffören – samt en 19-årig kvinna.

Trippelmord på buss i Norge

Bussen var på länsväg 53 mellan Årdal och Tyin när larmet kom till polisen vid 17:30-tiden på måndagskvällen. Först trodde man att det handlade om en trafikolycka.

– Men när vittnen var på väg fram för att hjälpa till fick de syn på en desperat man inne i bussen. Han visade ett vapen. Då förändrades bilden, säger verksamhetschefen Wenche Hope till VG.

Vid 19-tiden kunde en gärningsman gripas. Gärningsmannen uppges vara född 1982 och bosatt i Övre Årdal.

Polisen tog en timme

Närmaste polispatrull var knappt nio mil från platsen och tog nästan en timme på sig att nå den kapade bussen, skriver NRK.

– Polisen åkte till platsen nästan omedelbart efter det att de fick larmet. Det var den patrullen som fick uppdraget då det var den närmaste patrullen. I denna tragiska sak kan vi självklart säga att det inte var bra, men vi vet inte något mer om omständigheterna runt detta, säger Ronny Iden.

Den insatsstyrka som polisen var i färd med att skicka hann inte ge sig i väg mot Årdal innan beskedet kom om gripandet.

Brandmän och ambulanspersonal var på plats långt före polis. Enligt Vg.no använde brandmännen en pulversläckare och sprutade ner mannen, när han till slut kom ut ur bussen.

Därefter kunde de hålla fast honom tills polis anlände. En ambulansförare ska ha skadats i tumultet.

Enligt vittnen ska gärningsmannen uppvisat ett ”desperat” beteende. Mannen är skadad och är förd till sjukhus. Enligt Sogn Avis ska mannens skador vara självförvållade.

Klev av bussen i tid

Keilon Stenfeldt Nilsen, 18 år gammal, gick av bussen strax innan gärningsmannen slog till och ska inte ha sett något misstänkt.

– Man tänker sig inte att något sådant kan ske. Det är förfärligt, jag tänker bara att jag hade sådan otrolig tur, säger han till Bergensavisen.

Liknande händelse 2003

På Valdresekspressen inträffade en allvarlig händelse för tio år sedan, skriver nyhetsbyrån NTB. Den gången blev en busschaufför ihjälstucken med kniv.

Busschauffören Audun Bøland, 39, lyckades stanna bussen innan han dog av sina skador – och 34 passagerare överlevde.

Dådet 2003 begicks av en 26-årig man som bedömdes vara psykotisk och senare dömdes till sluten psykiatrisk vård. Ett och ett halvt år senare blev mannen utskriven, skriver Bergens Tidende.

Fakta: Tidigare busskapningar i Norge

  • April 2012: En berusad man hävdade att han var beväpnad med en handgranat och hotade till sig en buss med 15 passagerare vid Akershus. Polisen tvingades krossa en ruta och använda pepparsprej för att få kontroll på situationen, men ingen skadades.
  • Maj 2004: En man kapade en buss på bussterminalen i Oslo. Busschauffören, den enda ombord förutom gärningsmannen, slogs ned när han försökte hindra kaparen från att köra av vägen. Han blev allvarligt skadad och låg i koma i två månader.
  • Februari 2003: En man knivmördade en busschaufför på Valdresekspressen. Han hade tidigare mördat en asylsökande på en flyktingmottagning i Fagernes.
  • Februari 2000: Ett ungdomsgäng tvingar en busschaufför att köra dem till Oslo från Lillestrøm. Chauffören knivskars, men blev inte allvarligt skadad.
  • November 1994: En hemvärnssoldat med ett skarpladdat automatvapen krävde att bli skjutsad till Flekkefjord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmord på buss i Norge

Mer i ämnet