Premiärminister David Cameron i natt. Foto: TT

Cameron oväntat stark – Miliband går

Uppdaterad
Publicerad

Konservativa Tories blir största parti i Storbritannien, och ser ut att få egen majoritet. Det sensationella valresultatet rapporteras leda till rena slakten bland förlorarna – såväl Labour som Liberaldemokraterna och Ukip får se sig om efter nya ledare.

Enligt BBC:s beräkningar, med huvuddelen av mandaten räknade, kan Tories få 329 av de 650 mandaten.

– Det är tydligt att det är en väldigt stark natt för Konservativa partiet, säger premiärministern i segertalet för valkretsen Witney, västra Oxfordshire.

Valet i Storbritannien

Alla siffror är inte klara, men segern är så tydlig att Cameron träffar drottning Elizabeth redan klockan 13.30 svensk tid i dag, uppenbarligen för att få uppdraget att bilda ny regering.

– Underbart. Vi är väldigt nöjda. Det har skapats jobb och ekonomin går bra, jublar Camerons anhängare Mark Leonard i badorten Brighton söder om London.

Större självbestämmande

Premiärministern är dock mån om att sträcka ut handen till valets andra stora segrare, Skotska nationalistpartiet (SNP), som nästan tiofaldigar sin storlek, från 6 till 56 av 59 mandat i Skottland.

Det är nu dags att gå vidare med ”den maktöverföring som vi har lovat för både Wales och Skottland”, säger han, syftande på den process med utökat självbestämmande för dessa landsdelar som pågår.

En avgörande förklaring till SNP:s framgångar är att många skottar känner sig förrådda av Londonpolitikerna efter förra årets folkomröstning om självständighet. De tycker att utökningen av självstyret går för långsamt, en syn Cameron nu måste ta itu med för att hejda fortsatt splittring av landet.

SNP:s relativt färska partiledare Nicola Sturgeon verkar inte ha vågat lita på opinionsmätningarna.

– Aldrig i mina vildaste drömmar kunde jag tro att vi skulle få 56 av 59 mandat, säger hon i BBC:s direktsändning.

– Kontinentalplattorna inom skotsk politik har flyttat på sig.

Ingen omröstning

Skottland har tidigare varit ett Labourfäste, och det pratas mycket om att om partiet bara hade lyckats behålla den landsändan så hade det sett annorlunda ut även på riksplanet. Men det avvisar Sturgeon.

– Misslyckandet i dag består av att Labour inte kunde besegra Konservativa partiet i England. Labour kan inte skylla på SNP.

Liksom övriga partiledare är hon dock i nuläget mån om att inte öppna för en ny omröstning om skotsk självständighet.

– Oavsett hur många platser vi får i natt så är det inte ett mandat för självständighet eller en ny folkomröstning. Vi kommer bara att ha en ny folkomröstning om Skottlands invånare röstar för det i valet till det skotska parlamentet.

Antydde inget

Flera brittiska medier rapporterar att Ed Miliband avgår som partiledare efter valnederlaget. Själv antydde han dock ingenting om framtiden när han höll sitt segertal efter att ha vunnit valkretsen Doncaster North.

– Det är uppenbart att natten har varit en stor besvikelse.

Även han fokuserade på Skottland, och riktade sig särskilt till Labour-anhängare där när han nästan chockad fastslog att partiet där ”överväldigats av en våg av nationalism”.

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt.

Ända sedan han tillträdde har det pratats om att brodern David Miliband kanske skulle ha varit en lämpligare Labourledare, men i nuläget är det högst oklart om han vill ta över. Bland andra potentiella namn som nämns finns Yvette Cooper, politiker som är gift med den tidigare nära Gordon Brown-medarbetaren Ed Balls.

Smärtsamt för Clegg

Relativt sett är Liberaldemokraterna, Tories koalitionspartner i den avgående regeringen, ännu större förlorare än Labour. I valet 2010 fick partiet 57 mandat, nu slutar de på under 10.

– Jag tillkännager därför att jag avgår som partiledare, sade Nick Clegg på en presskonferens vid lunchtid.

”Kasst” för Ukip

Populistiska Ukip – som svingar mot EU, multikultur och invandring från Östeuropa – har på förhand pekats ut som en av valets förlorare, och verkar mycket riktigt bara få ett enda mandat. Det är ett resultat av det brittiska valsystemet, där många röster inom ett litet geografiskt område ger stor utdelning.

Ukips ledning nämner att partiet fått mer än dubbelt så många röster som SNP, men eftersom dessa röster är så utspridda i landet ger de alltså bara en bråkdel så många mandat.

– Jag tycker faktiskt att systemet är kasst, sade Ukip-ledaren Nigel Farage till brittiska medier.

Under förmiddagen stod det också klart att Farage själv inte kommer att få en plats i underhuset. Efter det meddelade han att han avgår som partiledare, men kan tänka sig att ställa upp när en ny ledare ska väljas i höst.

Fakta: Brittiska val sedan Thatcher

Så här har det gått i de senaste brittiska parlamentsvalen:

2010: Konservativa partiets David Cameron tar 306 mandat mot bara 258 för premiärminister Gordon Brown och hans Labour. Med hjälp av Liberaldemokraternas 57 mandat bildar Cameron en koalition.

2005: Labour och premiärminister Tony Blair tappar ordentligt men håller en klar majoritet med 355 mandat mot 198 för Konservative ledaren Michael Howard.

2001: Blair vinner sin andra valseger med stor marginal: 413 mandat mot 166 för konservative ledaren William Hague.

1997: Blairs genombrott för Labour till makten efter 18 år i opposition med 418 mandat mot 165 för avgående premiärministern John Major.

1992: Konservative Major skräller på valnatten och vänder hotande underläge till seger med 336 mandat mot 271 för Labours Neil Kinnock.

1987: Margaret Thatchers sista val som partiledare ger en övertygande seger med 376 mandat för Konservativa partiet mot 229 för Kinnock.

Fakta: Vägen vidare

Traditionellt utser drottningen (eller kungen) ledaren för det parti som får majoritet i det brittiska parlamentsvalet till regeringsbildare redan dagen efter valet. Om ingen får majoritet väntar i stället informella regeringsförhandlingar. Efter valet 2010 dröjde det till tisdagen efter valet innan det stod klart att en regering kunde bildas av Konservativa partiet och Liberaldemokraterna.

Om inte oppositionens seger är uppenbar kan nuvarande regering också försöka härda ut till den 27 maj då regeringens planer ska läggas fram i det så kallade Drottningens tal (Queen's Speech). Röstas då regeringen ner får i stället oppositionen chansen. Misslyckas även de att få stöd för sina planer väntar nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet