Sjukhuset i Damaskus har inte brist på mediciner, men personal. Många sjukvårdsutbildade har flytt.

Civilbefolkningen drabbas hårt av kriget i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har minst en kvarts miljon människor fått sätta livet till i krigets Syrien och de flesta har varit civila, kvinnor och barn. Vid ett besök på Damaskus stora sjukhus, det enda offentliga som fungerar, möter SVT:s team Rim Ismael vars öde är värre än det värsta.

– Vi hade varit hos mina föräldrar vid havet och skulle ta bussen från Jable. När vi kom in i busstationen utlöstes bomben. När jag vaknade till igen efter smällen tittade jag efter min ena dotter som låg under en bil. Hon brann. Jag var själv brännskadad men kröp dit och drog ut henne, säger Rim Ismael till SVT.

Rim Ismael hittade sin lille son strax invid, också allvarligt brännskadad. Sonen var liten och förstod inte alls vad som hänt, men Rim Ismael tröstade med att sonen skulle stanna vid hennes sida. De två andra döttrarna kunde hon inte hitta i kaoset.

När de anlände till sjukhuset kom nästa smäll, utlöst av en självmordsbombare. Båda de skadade barnen dog. Detta hände i slutet av maj, men fortfarande har Rim lång tid av vård kvar och det krävs många operationer innan hon kan lämna sjukhuset.

Brist på personal på sjukhusen

Enligt organisationen Physicians for Human Rights, liksom en beräkning som FN gjort, har minst hälften av alla sjukhus i Syrien antingen skadats eller förstörts. Till detta skall läggas bristen på mediciner på båda sidor i de stridande områdena.

– Bristen på personal är vårt största problem, beklagar sig sjukhusdirektören på Damaskus sjukhus Haitham Alhusseini till SVT.

Många av dem som lämnat landet är sjukvårdsutbildade vilket till exempel svensk sjukvård kan glädjas åt. Men här är denna brain-drain en katastrof. En av de unga läkarna SVTs team träffade på Damaskus sjukhus kände personligen tolv vänner som flytt. En annan kunde räkna upp en handfull som nu arbetar på sjukhus i Tyskland.

Ett djävulusiskt dåd

SVTs besök på Damaskus sjukhus har ordnats av informationsministeriet och självklart ska man vara medveten om det propagandakrig som regimen för. Icke desto mindre är bomberna som dödade Rim Ismaels barn ett djävulusiskt dåd. När SVTs team pratar med hennes läkare utanför rummet viskar han:

– Hon har allvarliga brännskador över hela kroppen. Överallt, utom i ansiktet. Vi tvingades också amputera hennes ena ben under knät, men det har vi inte vågat berätta för henne ännu.

”Min smärta finns inuti”

På frågan om Rim Ismael har smärtor säger hon att det blivit bättre och att det bara gör ont när bandagen, som täcker hela kroppen, ska bytas.

– Det är sant att en människa inte ska visa sig svag. Min smärta finns inuti. 

Rim Ismael är idag 37 år och har nu förlorat hela sin familj i krigets Syrien. För ett och ett halvt år sedan dödades hennes man som var soldat i regeringsarmén. Attackerna där hennes fyra barn dog i har en IS-relaterad grupp tagit på sig. I attentat där sammanlagt 97 människor miste livet. Många var barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.