Foto: TT

Clinton går emot Obama: Inte värt risken att borra i Alaska

Uppdaterad
Publicerad

I går gav Obama-administrationen ett sista klartecken för att återuppta borrningarna efter olja och gas utanför Alaskas kust.

Men just när allt var klart höjer presidentkandidat Hillary Clinton rösten: ”Det är inte värt risken”, skriver hon i ett tweeet.

Oljegiganten Shell har i åratal sökt tillstånd att få borra i de arktiska farvattnen utanför Alaskas kust. Regionen beräknas ha oljeresurser på 15 miljarder tunnor olja. 2012 fick Shell först tillstånd men detta drogs sedan in efter en rad bakslag vid borrningarna. Men i går gav den amerikanska regeringen återigen klartecken: Borrningarna får inledas.

Långtifrån alla är nöjda. Miljöaktivister har rasat mot oljeborrningen i vad forskare menar är ett område mycket känsligt för klimatförändringar. Oljespill skulle skada valrossar, valar och isbjörnar, menar man.

Clinton: En unik skatt

Miljöaktivisterna får nu Hillary Clintons stöd. ”Arktis är en unik skatt. Givet vad vi vet, är det inte värt risken att borra”, skriver hon i ett tweet.

Både president Barack Obama och Hillary Clinton har velat profilera sig som miljövänner men i frågan om oljeborrningarna tar de alltså olika vägar. Sedan hon proklamerat att hon satsar på presidentposten har Clinton presenterat flera steg i en ny miljöstrategi. Bland annat vill hon att USA inom tio år producerar tillräckligt mycket förnybar energi för att förse varje amerikanskt hem med hushållsel.

Borrningarna i Arktis lär blir en återkommande fråga inför det amerikanska presidentvalet eftersom flera försäljningar av rättigheter att borra olja i Arktisområdet planeras till 2016 och 2017, skriver Reuters.

Notan hittills: Sju miljarder dollar

Sedan Shell under George W Bushs tid som president köpt rättigheterna att borra i området har energijätten lagt ner uppemot svindlande sju miljarder dollar bara på det förberedande arbetet. När borrningen ska komma igång har företaget ännu inte annonserat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.