Foto: TT

Clinton-kampanjen utnyttjar skatteavslöjandet om Trump

Uppdaterad
Publicerad

”Det är ett bombnedslag!” Så kommenterar Clinton-kampanjen New York Times uppgifter om att Donald Trump kan ha sluppit betala skatt på sina stora inkomster ända fram till 2010 genom att deklarera en förlust på nästan 916 miljoner dollar 1995.

Hillary Clintons kampanj har gjort ett stort nummer av att Donald Trump vägrat offentliggöra sina deklarationer, vilket är brukligt för amerikanska presidentkandidater. När New York Times nu avslöjar att Donald Trump i skattedeklarationen från 1995 redovisat en förlust på nära 916 miljoner dollar, motsvarande omkring åtta miljarder kronor, ger det Clinton-kampanjen ny ammunition.

Trump kan nämligen genom att utnyttja reglerna ha kvittat förlusterna mot skattelättnader under en 18-årsperiod, tre år före förlusterna till 15 år efter dem, ända fram till 2010 skriver New York Times.

USA-val 2016

Jämför med arbetarfamiljer

”Rapporten är ett bombnedslag som visar den massiva omfattningen av Donald Trumps tidigare affärsförluster och hur länge han kan ha undvikit att betala skatt överhuvudtaget”, uppger Clintonstaben för CNN.

Hillary Clinton kommenterade nyheten på sin twitter-kanal och skrev: ”Trump har uppenbarligen undgått att betala skatt i nästan två årtionden samtidigt som tiotals miljoner arbetarfamiljer betalade sina skatter”.

Den republikanske presidentkandidaten slår tillbaka kritiken på twitter och hävdar att han kan skattelagarna ”bäst av alla presidentkandidaterna genom tiderna” och att han är ”den ende som kan fixa dem”.

”Jag har skapat tiotusentals jobb och kommer att ta tillbaka det amerikanska välståndet. Hillary har bara skapat jobb på FBI och DOJ (federala polismyndigheten och justitiedepartementet reds anm)”, skriver Trump.

Förnekar inte slutsatser

Innan Trump kommenterade rapporteringen om hans deklarationen har hans kampanj svarat. Trumplägret har sagt att Donald Trump har ett ansvar som affärsman att inte betala mer skatt än vad lagen kräver. Man har även sagt att New York Times nyhet visar att tidningen bara är en förlängd arm för Clinton-kampanjen.

Donald Trump har betalat hundratals miljoner i andra skatter som förmögenhets- och fastighetsskatter, menar man. Däremot förnekade man inte slutsatserna i New York Times artikel.

Frågan om Trumps vägran att lämna ut sina deklarationer har dock fått nytt liv och Clinton-kampanjen kommer sannolikt att driva frågan hårt ända fram till valdagen i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet