Donald Trump, till vänster i egenskap av republikanerans presidentkandidat 2016 – till höger som affärsman mitt under det turbulenta året 1995 då han deklarerade en förlust på 916 miljoner dollar. Foto: TT

Trump kan ha undvikit skatt – i 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har redovisat en ekonomisk förlust av sådan omfattande storlek att han kan ha undvikit federal inkomstskatt i 18 år. Detta enligt dokument som tidningen New York Times nu presenterar.

Det hela tar avstamp i Trumps inkomstdeklaration för 1995, där han redovisade en förlust på knappt 916 miljoner dollar. Affärsmiljardären hade då några tuffa år bakom sig med bland annat stora förlustaffärer i tre misskötta kasinon i Atlantic city och en misslyckad satsning på att ta sig in i flygbranschen.

New York Times, som nu publicerar delar av Trumps deklaration för 1995, har låtit skatteexperter titta på saken. Enligt dessa experter säger reglerna i USA att Trumps redovisade förlust på 916 miljoner dollar gett honom möjlighet att undvika inkomstskatt för samma summa i totalt intjänad inkomst hela 18 år efter.

USA-val 2016

Potentiellt 50 miljoner skattefritt per år

Alltså, under 18-årsperioden efter 1995 har Donald Trump kunnat dra in totalt 916 miljoner dollar i inkomst utan att behöva betala någonting i skatt – helt enligt lagen. Detta innebär en potentiell skattebefrielse för affärsmiljardären på över 50 miljoner dollar i inkomst per år, i nästan två decennier.

”Jag kan våra komplexa skattelagar bättre än alla tidigare presidentkandidater och jag är den ende som kan fixa dem” skriver Trump angående uppgifterna.

”Jag har skapat tiotusentals jobb och kommer att ta tillbaka det amerikanska välståndet. Hillary har bara skapat jobb på FBI och DOJ (federal polismyndighet och justitiedepartementet reds anm)”, skriver Trump.

Kutym att redovisa deklaration

Att redovisa sin skattedeklaration är kutym när det kommer till de kandidater som ställer upp i USA:s presidentval, en tradition som hållit i sig i årtionden, beskriver Times.

I den stora debatten i måndags gick Hillary Clinton hårt åt Donald Trump och sade att anledningen till varför Trump inte velat redovisa sin deklarations-historik för väljarna  handlar om att han helt enkelt ”inte betalat något i federal skatt”.

”Han har dragit stor nytta”

De av tidningen anlitade skatteexperterna poängterar att Trumps deklaration från 1995 inte på något sätt indikerar att han skulle gjort något felaktigt. Högst sannolikt har dock den mindre blygsamma förlustsumman på 916 miljoner dollar gjort att skattemyndigheter i USA tagit notis av hans deklaration.

– Han har dragit stor nytta av fördärvet (under tidigt 1990-tal), säger Joel Rosenfeld, en av de experter som New York Times anlitat.

Rosenfeld säger vidare till tidningen att det är ganska uppenbart hur man som expert skulle formulera ett råd till någon som hamnat i den situation Donald Trump var i 1995:

– Inser du att du kan skapa 916 miljoner dollar i inkomst utan att betala en nickel i skatt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet