Foto: Niclas Berglund

Damaskus i spänd väntan

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort inleds återigen nya fredssamtal om det svårt krigshärjade Syrien, och människorna som SVT Nyheter möter på Damaskus gator hoppas på framsteg. Men egentligen är det inte många som verkligen vågar tro på de förhandlingar som väntas dra igång i Genève i nästa vecka.

Splittringen är stor inför de kommande fredsförhandlingarna, och i centrum för alla motsättningar finns diktatorn Bashar al–Assad i centrum. 

– Jag hoppas att det äntligen kommer ett genombrott, något som är bra för vårt land. Världen måste verkligen göra någonting för oss alla. Vardagen blir bara svårare och svårare, säger Nada Shakashiro. 

Syrienkriget

Marknadsgatorna i västra Damaskus är fyllda av människor som passar på att handla på väg hem ifrån sina arbeten.

Foto: Niclas Berglund

Här mitt i myllret är världspolitiken ständigt närvarande. I sex långa år har kriget rasat i deras land. Den syriska befolkningen har sett förhandlingar och möten, men den enda förändring som egentligen skett är att de al-Assad stärkt sin makt 

– Varje ledare måste se till sitt folk i första hand. Så fungerar det inte här idag, menar Abdul Rahman. Han är en av mycket få som vågar vara öppet kritisk mot sin ledare. 

Inte en del av samtalen 

Det finns många frågetecken inför veckans möte i Schweiz. Rebellerna vägrar att sitta i direkta överläggningar med regimen och framtiden för al-Assad ska inte direkt diskuteras. Trots att det är just hans inflytande som avgör framtiden för landet. 

– Vi hoppas vid Gud att förhandlingarna ger någonting positivt. För vårt folk och för vårt land, säger Haisam Dada.

Foto: Niclas Berglund

Aleppo förändrade mycket 

Bashar al-Assad har inte haft en större kontroll över landet. I dag kontrollerar hans styrkor ungefär 80 procent av landets yta och framförallt de fem största städerna. När al-Assad, med ryskt stöd, kunde ta kontrollen över Aleppo förändrades mycket i grunden.  

Oppositionen splittrades och rebellgrupperna utgör i dag inte samma militära hot mot landets president. De flesta bedömare är överens om att en politisk lösning inte går att nå om inte al-Assad sitter kvar vid makten. 

Med sitt maktövertag kommer han aldrig att lämna ifrån sig inflytande och mötet i Schweiz kan bli ännu en framgång för regimen. 

– Jag hoppas att alla syrier ska få samma chans, att leva ett gott och säkert liv. Att vi får en fred som sprider sig och att vi alla här i landet blir bröder och systrar igen, menar Haisam Dada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet