Foto: TT

Dansk Folkeparti vill kunna säga upp internationella flyktingkonventioner

Uppdaterad
Publicerad

Permanenta gränskontroller, en strategi för att skicka tillbaka flyktingar och möjlighet att säga upp internationella konventioner. Det invandringskritiska Dansk Folkeparti ställer nu hårda krav på regeringen för att stödja en skattereform.

Eftersom regeringspartiet Venstre regerar i minoritet sedan valet förra hösten behöver de stöd av andra partier för att få igenom sina förslag. Just nu pågår förhandlingar om en skattereform som ligger flera år framåt i tiden. Men Dansk Folkeparti ställer höga krav för att kunna gå med på Venstres förslag att sänka skatterna. Krav om att slakta heliga kor inom det område som står dem närmast. Invandringsfrågan.

Fem hårda krav

I en intervju med det danska public service-bolaget DR säger Dansk Folkepartis orförande Kristian Thulesen Dahl att Danmarks framtid står och faller med ökad kontroll över invandringspolitiken. 

– Det ska inte råda några som helst tvivel om att när vi ser Danmarks utmaningar de kommande tio åren, så är det bara ett ämne som överskuggar alla andra ämnen, säger Thulsen Dahl. 

Därför presenterar partiet nu fem krav för att överhuvudtaget vilja förhandla om skattereformen med Venstre.

  1. Permanenta gränskontroller.
  2. Snabbehandling av asylärenden redan vid gränsen.
  3. En strategi för att skicka tillbaka flyktingar till deras hemländer. 
  4. Möjlighet att säga upp internationella konventioner. 
  5. Slopa rätten till dagersättning för personer med tillfälliga uppehållstillstånd. 

”Gamla texter”

Det är framförallt den fjärde punkten som rönt debatt i Danmark. Dansk Folkeparti vill att Danmark ska kunna begära undantag från bestämmelser i de internationella konventionerna som rör invandring. Om andra länder vägrar att gå med på undantagen anser Kristian Thulesen Dahl att Danmark bör säga upp dem.  

– Det är gamla texter som inte förhåller sig till de utmaningar vi står inför i dag. Och det ska vi göra något åt. 

– Jag vill understryka för dem som undrar om det här verkligen går att göra, om juridiken inte står i vägen. Vi är politikerna – vi skapar juridiken, säger han.

Vill påverka inifrån

Att Danmark skulle lämna till exmpel FN:s flyktingkonvention är något som företrädare för regeringspartiet Venstre utesluter. Då är det bättre att ifrågasätta innehållet och diskutera det, säger Venstre-politikern Jakob Elleman-Jensen.  

– Danmark tjänar på att vara med i dessa konventioner och att försöka påverka dem inifrån istället för att lämna dem, vilket skulle betyda att Danmark skulle blir det första demokratiska landet som gör det säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.