– Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger Lars Lökke Rasmussen under presskonferensen. Foto: TT

Danska beskedet: Gränskontroller mot Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den danska reaktionen på de svenska id-kontrollerna blev den väntade: landet inför med omedelbar verkan tillfälliga gränskontroller vid gränsen mot Tyskland.

Vid lunchtid på måndagen kallade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen till presskonferens på sitt ministerium Christiansborg i Köpenhamn. Deltog gjorde också integrationsminister Inger Stöjberg, justitieminister Sören Pind och bostadsminister Hans Christian Schmidt.

Införs direkt

– Regeringen kan lämna beskedet att från och med i dag klockan 12 har regeringen infört tillfälliga gränskontroller längs gränsen mot Tyskland, inledde Lars Lökke Rasmussen presskonferensen.

Sverige inför gränskontroller

Spekulationerna att Danmarks borgerliga regering skulle svara på de svenska id-kontrollerna med att i sin tur upprätta kontroller på inresande från Tyskland visade sig alltså stämma. Men till skillnad från Sveriges åtgärder ska de danska kontrollerna inte vara heltäckande och polisen kommer inte att be alla som vill passera den dansktyska gränsen att visa pass. 

Känner sig tvingade

Den danske statsministern förklarar att regeringen känner sig tvingad att införa gränskontroller vid tysk-danska gränsen samt vid färjelägena i Rödby och Gendser. Men lika långt som de svenska id-kontrollerna går man inte, även om man säger sig vara beredd att göra det vid behov.

– Vi vill inte återigen se att flyktingar och migranter vandrar på våra motorvägar, säger Lars Lökke Rasmussen under presskonferensen.

I första omgången kommer gränskontrollen att pågå i tio dagar, med möjlighet till förlängning. Syftet är att upprätthålla ordning och säkerhet och undvika en situation där flyktingar som saknar id-handlingar, och därmed inte släpps in i Sverige, stannar i Danmark. Danmark vill inte bli den nya flyktingdestinationen, påpekade statsministern.

Kan ge fler asylsökande

– Gränskontroll innebär inte att vi kan avvisa människor som vill söka asyl i Danmark. Det kan alltså innebära att antalet asylsökande ökar, men de som inte vill söka asyl ska stoppas vid gränsen och inte släppas in, sade Lars Lökke Rasmussen.

Enligt regeringen innebär införandet av gränskontroller att polisen blir mer synlig och får bättre överblick av flyktingrörelserna. Regeringens förhoppning är också att det ska avskräcka människor från att ta sig in i landet.

Tysk kritik

Sveriges och Danmarks agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning. Det säger den tyska regeringen i sin första kommentar efter Danmarks införande av kontroller längs landets södra gräns.

– Schengen är väldigt viktigt, men är nu i fara, säger UD-talesmannen Martin Schäfer i Berlin, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Den fria rörligheten är en viktig princip, något av det största vi åstadkommit (i EU) under senare år.

Samtidigt som landet återinför gränskontroller manar Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen till handling på EU-nivå:

– Det är uppenbart att EU inte kan skydda sina yttre gränser, och att fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller (inom Schengen-området), säger den danske statsministern.

– Europas ledare måste reagera på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet