Project Dignity tillverkar återanvändbara bindor och trosor som sedan delas ut till skolflickor.

Hon stannade hemma från skolan – på grund av mens

Publicerad

Var tionde skolflicka i Afrika beräknas stanna hemma när hon har mens på grund av att familjen inte har råd med mensskydd. Nu pågår flera projekt för att ta fram billiga och hållbara produkter.

Samtidigt som 2014 blev året då mens på allvar gjorde inträde i det offentliga samtalet i Sverige, stannar många skolflickor på andra håll i världen hemma från skolan varje gång de har mens.

De superabsorberande bindorna och skruvöppnande tampongerna som vi är vana vid i Sverige ligger långt från plånbokens verklighet på andra håll. Många flickor och kvinnor blir tvungna att skapa mindre bekväma lösningar av sådant material som finns till hands, till exempel toalett- eller tidningspapper. Andra stannar hemma helt enkelt hemma under menstruationsveckan.

– Min mamma hade inte råd att köpa bindor, det var därför jag var frånvarande från skolan, säger skoleleven Nonthebeko Bhengu.

Missar två månader om året

FN-organet UNICEF beräknar att var tionde flicka som går i skolan i Afrika missar undervisning under sin mens. I Uganda beräknas 60 procent av fickorna stanna hemma. Det är alltså en vecka i månaden – eller runt två månader om året.

Det var den höga frånvaron som fick den före detta kläddesignern Sue Barnes att reagera.

– Bara att tänka på att de här flickorna missar så mycket skola... Min dotter har dyslexi och om hon skulle missa en veckas skola varje månad skulle hon aldrig kunna ta igen det förrän det var dags för mens igen, säger hon.

Hennes organisation, Project Dignity, tillverkar återanvändbara bindor. Ett kitt kostar 130 kronor och ska hålla i upp till fem år. Det går att jämföra med en årsförbrukning av vanliga bindor i Sydafrika som kan beräknas kosta drygt 570 kronor, i ett land där en genomsnittlig arbetstagare tjänar 18.000 kronor om året.

Nu försöker hon att få förtag och andra organisationer att donera pengar till produktionen. Sedan ska paketen delas ut till skolflickor i Sydafrika.

Vill skapa jobb

Problemet är känt över hela den afrikanska kontinenten, och på flera håll pågår arbeten med att ta fram billiga och bra mensskydd.

I Rwanda har man till exempel designat en lågkostnadsprodukt av fibrer från stammarna på bananträd.

– Idén är att ta fram bindor av naturligt material som kan skördas lokalt. Utöver att göra en bra produkt för kvinnor och flickor så vill vi även skapa arbetstillfällen. Så vi letade efter material som kunde fungera väldigt absorberande, säger Yvonne Krywyj, affärsansvarig på organisationen Sustainable Health Enterprises i Rwanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.