Donald Trump, Marco Rubio och Ted Cruz vill alla tre att återställa lagen som gör det möjligt för homosexuella att gifta sig. Foto: TT

De vill förbjuda homosexuella att gifta sig

Uppdaterad
Publicerad

I somras skrev USA:s högsta domstol historia med sitt beslut att låta homosexuella gifta sig i hela USA.

Flera av de republikanska presidentkandidaterna säger nu att de vill riva upp beslutet om de vinner valet i höst.

– Det är förskräckligt, säger Jim Obergefell, mannen vars kamp för rätten att gifta sig ledde till domstolens beslut.

Redan när domen föll i somras gick flera av de republikanska kandidaterna snabbt ut och fördömde domstolens beslut. Den som tydligast kämpar emot beslutet är konservative Ted Cruz som säger att han inte godkänner domstolens beslut.

I samband med ett seminarium för religiös frihet i december sa han att definitionen av äktenskap bör vara upp till delstaterna och människorna att bestämma.

USA-val 2016

– Det är inte vårt lands lag, det är inte konstitutionen. Det är inte legitimt och vi kommer att stå och ta fajten.

På ett möte som jag närvarar på i Manchester i mellersta New Hampshire säger Cruz på en rak fråga att han vill byta ut flera av domarna i Högsta domstolen och att det kommer att vara domare som ska ”följa konstitutionen”.

– Under den här perioden kommer flera av domarna troligtvis att bytas ut. Det gör att det här är ett av de viktigaste valen på länge.

Även Donald Trump och Marco Rubio, de som tillsammans med Ted Cruz ligger bäst till i alla mätningar, vill att domstolens beslut rivs upp. Trump säger att han tror på ”traditionella äktenskap” och Rubio hoppas att beslutet kan förändras. Han ser presidentens möjlighet att tillsätta domare i Högsta domstolen som en bra möjlighet att genomdriva förändringen.

– Vilken framtida Högsta domstol som helst kan förändra det och jag kommer utan undantag att tillsätta domare som kommer att tolka konstitutionen som den ursprungligen skrevs.

När jag ser Marco Rubio tala på ett valmöte bara två dagar innan valet i New Hampshire är han minst sagt tydlig om var han står i frågan.

– Jag tror starkt på att äktenskapet är för en man och en kvinna.

Kasich: Dags att gå vidare

Bland kandidaterna bakom de republikanska toppnamnen är det ingen som är för jämlika äktenskap även om ett par av kandidaterna inte kämpar emot på samma sätt för att homosexuella inte ska få gifta sig. En del av dem såg chansen att inte behöva ta en starkare ställning i frågan inför valet.

John Kasich som nu kämpar för att bli partiets ”mittenkandidat” kommenterade det med att han inte är nöjd med domstolens beslut men ”att det är dags att gå vidare”.

Chris Christie som också är en av dem som kämpar om att ta sig in i matchen i New Hampshire deklarerade tidigt att han tycker att det ska vara helt jämställt men att det inte ska vara ett beslut som tas i en rättssal.

”På samma sätt som jag ställde mig bakom lagen här i New Jersey efter att vår högsta domstol röstade igenom samkönade äktenskap med 7-0 kommer jag att göra det landet över”, skrev han efter beslutet i somras.

Tilläggas bör kanske att han då drog tillbaka sitt veto och ställde sig bakom det först när domarna gjort klart att hans veto inte skulle få någon verkan.

Har börjat jobba för Clinton

Jim Obergefell var mannen som för hela USA blev ansiktet utåt i kampen för rätten att få gifta sig. När hans man dog ett halvår efter deras bröllop visade det sig att myndigheterna hemma i Ohio inte ville godkänna deras äktenskap.

Obergefell och de andra vann i domstolen och nu har han tagit ett kliv vidare och jobbar tillsammans med Hillary Clinton för att hon ska bli president.

”Röstar för hat och ignorans”

När SVT pratar med honom är han upprörd över de som kan tänka sig att rösta på Republikanerna. Han menar att oavsett om deras anledning är en starkare militär eller en bättre budget så blir det en röst mot rättigheterna för honom och alla andra icke-heterosexuella.

– Om du röstar på Republikanerna röstar du för att ta tillbaka det som jag har kämpat för. Du röstar för att ta landet bakåt, inte framåt.

– Vad du verkligen gör är att rösta mot personen jag föddes till. Du röstar för hat och ignorans. Du röstar för att ta ifrån mig som amerikan mina rättigheter.

Även Bernie Sanders är för en jämlik äktenskapslag. När Högsta domstolen tog sitt beslut i somras sa han att rättssystemet har marginaliserat homosexuella alldeles för länge och att han är ”glad att rätten till slut har lyssnat på folket”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet