Invånarna i byn Jafar Kot försöker rädda sig själva och sin boskap när vattnet fortfarande stiger. Foto: TT/AP

Desperat flykt undan översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Över 350 människor har mist livet i översvämningarna i Indien och grannlandet Pakistan. I indiska Kashmir står hela byar står under vatten och desperata människor flyr upp på hustaken för att undkomma vattenmassorna.

Tusentals människor har strandsatts i de värsta översvämningarna i regionen på ett halvt århundrade. Stora delar av den indiska staden Srinagar står under vatten, liksom 350 byar, sedan monsunregnen fått floder att svämma över i delstaten Jammu och Kashmir.

Minst 150 döda har påträffats och siffran befaras stiga, enligt AFP.

På andra sidan gränsen, i Pakistan, har minst 205 människor mist livet i översvämningar och ras som orsakats av skyfallen, uppger myndigheterna. Provinsen Punjab är det område som drabbats värst i Pakistan, uppger BBC.

En nationell katastrof

Räddningsmanskap kämpar för att undsätta människor som har tagit sin tillflykt till hustak, alltmedan boskap och fordon sveps iväg av de framrusande vattenmassorna.

– En nationell katastrof, säger Indiens premiärminister Narenda Modi, om läget.

I Srinagar rapporteras även ett par sjukhus ha drabbats av översvämningarna.

”Vattnet stiger obevekligt”, skriver Vinod Vishen, boende i Srinagar, på Facebook. Han berättar vidare att hela hans familj har klättrat upp på taket, rapporterar AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.