Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tv-teamet om det dramatiska ögonblicket: ”Trodde det var smällare” Foto: SVT

Handlovábon efter attacken: Han har alltid varit välkommen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på öppen gata i den lilla staden Handlová hörs plötsligt flera skott. Premiärministern Robert Fico är skjuten och ett team från tv-kanalen RTV Prievidza fångade av en slump händelsen på film.

– Det var rena turen att inte andra människor skadades, säger slovaken Dana Reindlová, redaktör för RTV Prievidza.

Flera skott träffade Robert Fico på onsdagen när han attackerades i samband med ett regeringsmöte i Handlová, en stad med drygt 17 700 invånare. En 71-årig man greps i samband med dådet och handlingen misstänks vara politiskt motiverad.

Ficos tillstånd bekräftas vara stabilt, men skadorna är fortfarande livshotande, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick och tillägger att ministern kan tala i korta meningar.

Och det gjorde han inte minst när landets nyvalde president Peter Pellegrini besökte Fico på sjukhuset under torsdagen.

– Han uppmanar slovakerna till lugn, vilket är en viktig signal. Liknande hörde vi från oppositionen under eftermiddagen. De erbjuder en borgfred i 100 dagar och sluter alltså fred med regeringen, säger SVT:s Europakorrespondent.

Oro och ilska bland slovakerna

Premiärministerns allvarliga tillstånd har skapat oro i landet. Men många slovaker är också arga.

– Hatet har drabbat Slovakien. På grund av de progressiva kommer det inte försvinna så lätt, säger en Handlovábo till SVT Nyheter.

Hör fler röster från staden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.