Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Europakorrespondent Christoffer Wendick berätta om varför dådet mot Robert Fico kan öka splittringen i landet: ”Kan leda till något ännu värre”. Foto: SVT

71-årig regeringskritiker gripen misstänkt för att ha skjutit Slovakiens premiärminister Robert Fico

Uppdaterad
Publicerad

Slovakiens premiärminister Robert Fico vårdas på sjukhus efter att under onsdagen blivit skjuten på en öppen gata. Enligt inrikesministern träffades han av fem skott men skadorna ska inte vara livshotande.

En 71-årig man greps i samband med dådet och handlingen misstänks vara politiskt motiverad.

Det var när Robert Fico lämnade ett regeringsmöte utanför staden Handlova på onsdagseftermiddagen som han sköts med flera skott.

Ett av skotten ska ha träffat honom i magen och han opererades akut. Till en början uppgavs skadorna var livshotande, men senare under kvällen sade Slovakiens vice premiärminister Tomas Taraba till BBC att Fico ”kommer att överleva”.

I samband med dådet greps en 71-årig man misstänkt för mordförsöket på regeringschefen.

Motivet misstänks vara politiskt

– Mannen har en bakgrund som har varit brokig. Han har bland annat arbetat som väktare, han har skrivit poesi och han har uttryckt en tydlig antipati mot Fico och hans regering, säger Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent på plats i Slovakien.

Polisen gjorde ett kort videoförhör med honom efter gripandet där han ska ha uttryckt sitt motstånd mot regeringen.

– Vad gärningspersonen säger, som också är intressant, är att han bestämde sig för att skjuta honom för en månad sedan. Det var direkt efter presidentvalet där en nära allierad till Fico, Peter Pellegrini, vann.

”Han en person som har en polariserande påverkan”

På onsdagen diskuterades ett lagförslag om att ersätta public service-bolagen. Regeringskritiska demonstrationer var planerade till kvällen men ställdes in efter dådet.

– Här i Slovakien är han en person som har en polariserande påverkan på befolkningen. En del älskar honom starkt, särskilt äldre utanför storstaden, men stor del av befolkningen avskyr honom och hans politik, säger Christoffer Wendick.

En rad politiker från både regeringen och oppositionen har fördömt attacken och kallar det för ett angrepp mot det slovakiska samhället.

Dådet har även väckt reaktioner i omvärlden. Flera EU-ledare har fördömt attacken, bland annat Ungerns Viktor Orbán.

”Jag är djupt chockad över den vidriga attacken mot min vän premiärminister Robert Fico”, skriver han på X.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.