Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tidslinjen över timmarna före och efter skjutningen av Slovakiens premiärminister Robert Fico. Foto: Reuters/SKRTVS

Slovakiens premiärminister Robert Fico skjuten på öppen gata

Uppdaterad
Publicerad

Slovakiens premiärminister Robert Fico har blivit skjuten på öppen gata. Han fördes akut till sjukhus – men skadorna uppges på onsdagskvällen inte längre vara livshotande.

En 71-årig man har gripits misstänkt för dådet.

I samband med ett regeringsmöte på onsdagseftermiddagen utanför staden Handlova sköts Robert Fico med flera skott och föll till marken. Han fördes akut till sjukhus.

Fem skott ska ha avlossats, Fico ska ha träffats av flera, bland annat i magen. Under sena onsdagskvällen uppgav Slovakiens vice premiärminister Tomas Taraba för BBC att Robert Fico ”kommer att överleva” och att hans skadeläge inte längre är livshotande.

Misstänks vara politiskt motiverat

En misstänkt gärningsman, 71 år gammal, greps på platsen efter dådet. Motivet är ännu inte klarlagt, men enligt inrikesministern Matúš Šutaj Eštok misstänker man att skjutningen kan vara politiskt motiverad, rapporterar Reuters.

Demonstrationer skulle ägt rum

På onsdagen diskuterades ett lagförslag om att ersätta public service-bolagen, skriver Pravda.

I samband med mötet var även regeringskritiska demonstrationer planerade till kvällen. Både mötet och demonstrationerna ställdes in med anledning av händelsen.

Här grips den misstänkta gärningsmannen efter skjutningen. Foto: Radovan Stoklasa/AP/TT

Presidenten: ”I chock”

En rad politiker från både regeringen och oppositionen har fördömt attacken och kallar det för ett angrepp mot det slovakiska samhället.

”Jag fördömer dagens brutala och hänsynslösa attack mot Robert Fico. Jag är i chock”, skriver Slovakiens president Zuzana Čaputová på Facebook. Skjutningen är ”en attack mot demokratin”, skriver hon.

Parlamentet har tagit en paus i sitt arbete.

Europeiska ledarna fördömer

Flera EU-ledare har fördömt attacken, bland annat Ungerns Viktor Orbán.

”Jag är djupt chockad över den vidriga attacken mot min vän premiärminister Robert Fico. Vi ber för hans hälsa”, skriver han på X.

Tysklands Olaf Scholz kallar händelsen ”ett fegt mordförsök”.

”Våld har ingen plats i europeisk politik. Under dessa timmar går mina tankar till Robert Fico, hans familj och medborgarna i Slovakien”, skriver han på X.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar på X:

”En attack mot vårt demokratiska samhälle.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter sände live med anledningen av skjutningen. Se sändningen i efterhand här. Foto: MARTIN DIVISEK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.