Foto: SVT

Det är rasism men också terror säger sörjande

Uppdaterad
Publicerad

Många frågar sig varför den blodiga attacken i Charleston inträffade.

Utanför den avspärrade kyrkan samlas både anhöriga och många som inte har anknytning till kyrkan.

– Det här kan inte stoppa oss. Vi kommer att ha en gudstjänst på söndag, säger Shondrey Dear som gått i kyrkan i många år.

Såväl Shondrey som de andra som kommer fram och lägger blommor vid brottsplatsen är fulla av känslor. De är arga och ledsna på samma gång. De saknar sina vänner. Och de är trötta på mord med rasistiska motiv.

– Det gör så ont. Han gick in och satt där i 45 minuter. Sedan ställde han sig upp och sköt en efter en. Det måste vara slut nu. Slut på rasismen.

Kyrkoskjutningen i Charleston

”Det är terror”

Både polischefen och borgmästaren gick snabbt ut och slog fast att det var ett hatbrott. Men många i Charleston tycker att det är för vagt. De vill att man ska slå fast att det var ett terrordåd.

– Det är klart att det är rasistiskt. Det är klart att det är hatbrott. Men det är också terror. Han vill förstöra för oss. Men det här kan inte stoppa oss, säger Shondrey Dear.

Ber till Gud

Utanför kyrkan i dag har Shondrey träffat Tyler Francis, en person han aldrig sett förut. De kramar om varandra i sorgen.

– Trots att det nu är som mörkast så kommer Gud att se till att det blir ljusare. Som det här, om inte det här hade hänt hade jag aldrig träffat min nya vän Tyler, säger Shondrey och får medhåll av Tyler.

– I de tyngsta stunderna kommer Gud med en ljuspunkt, det är så det är, säger Tyler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet