Tim Kaine och Hillary Clinton. Foto: REUTERS/Scott Audette

Det finns många goda skäl att ha påven på sin sida

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Kappelin

Journalist

I vintras sade påve Franciskus att en man som bara vill bygga murar, inte broar, ”inte är kristen”. Han syftade på Donald Trump, som har sagt att han ska tvinga Mexiko att bekosta en mur längs gränsen mot USA och skicka tillbaka miljoner migranter. 

Trump blev mäkta förgrymmad över påvens uttalande och svarade att han minsann är kristen och stolt över att vara det. 

Religion räknas när amerikanerna väljer president och det finns många goda skäl att ha påven på sin sida. 2015 placerade Forbes Magazine Franciskus på fjärde plats bland världens mäktigaste män och kvinnor. Franciskus har blivit en stark röst i världssamfundet i frågor som social rättvisa, migration och miljö. 

”Smart och genomtänkt”

När Hillary Clinton väljer den katolske senatorn Tim Kaine som sin vice presidentkandidat, vet hon alltså vad hon gör. Det är inte tryggt och tråkigt, utan smart och genomtänkt.

USA:s 69,5 miljoner katoliker är landet största religiösa grupp. Majoriteten av dem som är av latinamerikanskt ursprung, är redan för Hillary. Men bland de så kallade vita katolikerna är det förhållandevis jämnt mellan de två kandidaterna, men med övervikt för Donald Trump, skriver Washington Post.

Förhoppningen är naturligtvis att Tim Kaine ska stärka Hillary bland alla katoliker.

Balanserar sin abort-position

För dem som uppskattar påve Franciskus är det svårt att tänka sig en bättre kandidat . I sin ungdom gick Kaine i en skola som drivs av jesuiterna, den orden som påven tillhör. Han tog ett sabbatsår i sina juridikstudier för att arbeta på en jesuitisk missionsstation i Honduras, vilket innebär att han talar flytande spanska. Både som advokat och som politiker har Kaine huvudsakligen ägnat sig åt sociala frågor. 

Många katolska väljare har förmodligen svårt att acceptera Hillary Clintons starka ställningstagande för fri abort. När hon väljer Tim Kaine balanserar hon den positionen med en vicepresident som säger att han personligen är mot abort, men följer lagen. 

”It's the economy, stupid” var en bevingad fras i Bill Clintons kampanj 1992. Den myntades för att kampanjarbetarna inte skulle glömma att jobb och ekonomi var enormt viktiga valfrågor. För att förstå Hillary Clintons val av Tim Kaine skulle man kunna säga: ”It's the Catholics, stupid”. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.