Andreas Hatzigeorgiou, fil dr i nationalekonomi och chefekonom på Stockholms handelskammare Foto: Stockholms handelskammare

Det innebär ett brexit för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Varför ska vi i Sverige bry oss om ifall Storbritannien går ur EU? Tre statsvetare förklarar vad ett brexit skulle få för konsekvenser för Sverige.

Den 23 juni röstar britterna om ifall de ska stanna kvar eller lämna EU. Lämnar Storbritannien EU och det blir ett brexit, kommer det att påverka hela unionen men också Sverige enskilt. Men hur? Vi ställde frågan till Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap och ställföreträdande direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier, Andreas Hatzigeorgiou, fil dr i nationalekonomi och chefekonom på Stockholms handelskammare och Nils Lundgren, fil dr i nationalekonomi, europaparlamentariker och före detta partiledare för Junilistan.

Varför ska vi bry oss om ett eventuellt brexit?

Göran von Sydow: Jo, för att om Storbritannien lämnar förändras EU och då förändras även Sveriges EU-medlemskap eftersom vi samarbetar tätt och är allierade med Storbritannien. Vi har en samsyn med britterna på flera områden som Eu-budgeten, synen på frihandel, den inre marknaden och jordbrukspolitiken. Ännu viktigare är att Storbritannien är det enda större medlemsland som står utanför eurosamarbetet och lämnar de EU så försvagas den grupp där Sverige ingår med länder som står utanför euron. Ett brexit förändrar balansen i EU. Euro och Eu börjar bli allt mer synonymt och ett brexit väcker frågan om Sverige ska gå med i eurosamarbetet eller ha en mer avlägsen relation.

Brittisk EU-omröstning

I förlängningen kan ett brexit också leda till liknande reaktioner i andra EU-länder där det kan öppna upp för en debatt om att lämna unionen. Det kommer att leda till ett annorlunda EU-samarbete.

Andreas Hatzigeorgiou: Det här är en av vårs tid största förändringar som står runt hörnet. Ett brexit kan leda till en potentiell försvagning av det europeiska samarbetet eller riskera att det faller samman. Det har betydelse för såväl den egna plånboken som för Sveriges framtid i stort.

Nils Lundgren: Först och främst har vi de standardpåståenden som att Storbritannien är en av våra största exportmarknader och att vi får en sämre eu-politik när vi inte har Storbritannien med eftersom det är det land som Sverige står närmast när det gäller frågan hur EU bör utvecklas. Men min poäng är att det är dåligt för EU om Storbritannien lämnar. Det blir ett enormt bakslag för den monetära unionen.

Vilken betydelse har ett brexit för svenska företag?

Göran von Sydow: Det har betydelse dels för att Storbritannien är en viktig marknad och exportmarknad för svenska företag och många svenska företag är aktiva i London. Ett brexit gör också EU:s inre gemensamma marknad relativt mindre, eftersom Storbritannien är den näst största ekonomin i EU och befolkningsmässigt innehar en tiondel av den samlade Eu-befolkningen.

Andreas Hatzigeorgiou: Brexit skulle innebära en omedelbar oroschock för svenska företag som skulle behöva manövrera i ett nytt landskap och det skulle hämma näringslivets utveckling.

Nils Lundgren: Storbritannien är en av våra viktigaste samarbetspartner. Företag som Astra Zeneca som gör kliniska prövningar på läkemedel kan få flytta över forskning till Sverige. Det kan bli ett svårt slag för det europeiska projektet om frihandeln skadas. Men blir Storbritannien kvar med en liten marginal kan man hoppas på att det leder till att man kan rätta till alla dumheter som gjorts i EU och låta nationerna sköta mer själva.

Vilken betydelse har ett brexit för den enskilda svensken?

Göran von Sydow: Det är många svenskar som bor och arbetar i Storbritannien som kan beröras, likaså britter i Sverige. Eftersom Storbritannien inte är med i Schengen så berörs inte direkt turister. Det är för tidigt att säga mer innan man vet vilket förhållande Storbritannien kommer få till EU.

Andreas Hatzigeorgiou: Produkter som vi importerar från Storbritannien kan bli betydligt dyrare. Vi importerar exempelvis läkemedel och bilar vilket skulle skada svenska hushålls ekonomi. Sen har vi den aspekten att många svenskar bor, jobbar och studerar i Storbritannien och det finns risk att de inte kan fortsätta med det utan att det kan krävas särskilda arbetstillstånd och dylikt. Ett brexit får negativa aspekter för svenska hushåll och enskilda personer.

Nils Lundgren: Det spelar ingen fattbar roll. Pundet faller så det blir billigare att åka dit. Och britterna är inte med i Schengen så för resor dit blir det inte annorlunda. Det blir en kortvarig oro om Storbritannien går ur EU.

Vad betyder ett brexit för relationen mellan Sverige och Storbritannien?

Göran von Sydow: Om Storbritannien lämnar, tappar vi den dagliga kontakten med britterna i EU-samarbetet.

Andreas Hatzigeorgiou: Det skulle skada relationerna, Storbritannien är vår närmaste partner och vi står varandra nära i flera frågor. I Storbritannien förlorar vi i så fall en viktig partner och allierad i EU.

Nils Lundgren: De relationerna vilar på annat. I Storbritannien finns många som tänker som vi. Jag beklagar djupt att inte Storbritannien tagit ledning i en koalition i EU som vi kunde ingå i.

Vilken betydelse för den svenska ekonomin har ett brexit?

Göran von Sydow: Det kan väcka frågan kring huruvida Sverige ska gå med i eurosamarbetet eller inte, om Storbritannien lämnar eftersom det försvagar den grupp som står utanför.

Andreas Hatzigeorgiou: Ett brexit kan potentiellt ge allvarliga konsekvenser. Storbritannien är Sveriges fjärde viktigaste exportmarknad, vi exporterar varor för 85 miljarder årligen till dem. För Stockholm är det den enskilt viktigaste marknaden. Det kan leda till minskad handel och skulle kosta jobb och tillväxt i Sverige. Direktinvesteringar från svenska företag i Storbritannien kan minska med 35 miljarder kronor under tioårsperiod, enligt mina beräkningar.

Nils Lundgren: Det är mycket begränsat, sannolikt gör Storbritannien i så fall som Schweiz och sluter ett frihandelsavtal med EU. Svenskt näringsliv kommer inte få några problem eftersom det är det europeiska frihandelsavtalet som är det viktigaste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet