Per Jönsson på utrikespolitiska institutet. Foto: SVT.

”Bombningar kan inte stoppa IS”

Uppdaterad
Publicerad

Den sunnimuslimska extremistorganisationen IS har redan kopplat greppet på stora delar av Iraks infrastruktur. Nu börjar invånarna i huvudstaden Bagdad känna sig omringade, säger experten Per Jönsson till SVT Nyheter.

Det handlar om en organisation med många namn; I Sverige benämns den nu oftast IS, tidigare Isis, på engelska ibland Isil och på arabiska Daesh.

Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet konstaterar att det som skiljer IS från övriga jihadistgrupper är målet att skapa en territoriell stat:

Terroriströrelsen IS

– Det mest signifikanta är att man vill upprätta en statsbildning med en enhetlig militärmakt. De flesta jihadistgrupper har koncentrerat sig på att förstöra statsmakten med sabotage och överfall, men inte byggt upp något själva.

Började som del av al-Qaida

Den sunniextremistiska rörelsen existerade under lång tid som en del i al-Qaidas nätverk, men bröt sig loss 2013 under namnet Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien). I slutet av juni bytte den sunniextremistiska rörelsen namn från Isis till IS (Islamiska staten) – då de raderat ut gränsen mellan Irak och Syrien.

IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi omger sig med flera kompetenta höga officerare från Saddam Husseins tid som sannolikt utformar organisationens framgångsrika militärstrategi.

Smuggling av olja och bensin har givit IS stora intäkter som hjälper till att finansiera dess armé och rekrytering.

Utropade kalifat

IS politiska mål handlar i första steget om att upprätta ett sunnimuslimskt kalifat i det som i dag är Syrien och Irak.

I juni utropade man officiellt detta kalifat som enligt IS stora manifest så småningom ska omfatta hela den muslimska världen.

IS gör också anspråk på att ensamt företräda den internationella jihadismen, det vill säga idén om att sprida islam med våld, vilket har skapat fiendskap till andra jihadistgrupper. Al-Qaida och IS har helt brutit kontakten.

”Förbluffande väl fungerande civilt styre”

I det maktvakuum som inbördeskriget i Syrien och den politiska instabiliteten i Irak har skapat, har IS på kort tid haft stora militära framgångar. Den största skrällen kom den 11 juni när man intog Iraks näst största stad Mosul. Då hade man redan kontrollerat Fallujah i flera månader liksom den syriska regionhuvudstaden Ar Rakka som man utropat till kalifatets huvudstad.

Sedan erövringen av Mosul har man avancerat ytterligare och också tagit kontrollen över flera viktiga oljefält, raffinaderier och möjligen också över den strategiskt så viktiga Mosuldammen som är en av Iraks huvudkällor till elektricitet.

I Syrien har IS gått till att bli det största hotet mot Assadregimen, vilket har komplicerat situationen för många västländer som i likhet med FN återkommande har anklagat den syriska regimen för brutala övergrepp på sina motståndare. 

Från de områden IS erövrat kommer rapporter om utbredd brutalitet och grymhet. När gruppen övertog Mosul, gav man alla kristna i staden ett ultimatum: ”Konvertera till islam, betala en särskild skatt, eller bli avrättade!”.

Men IS har också visat sig vara skickliga administratörer:

– Man har tagit över kommunala organ och hanterat sjukhusen som fortsätter att fungera liksom kraftverk och vattenverk. Man har rentav importerat läkare och man låter företagen fortsätta att fungera men tillsätter en IS-man i ledningen för att motverka korruption. De rapporter jag sett tyder på ett förbluffande väl fungerande civilt styre, säger Per Jönsson.

”Bagdadbor börjar känna sig omringade”

IS kontrollerar redan i dag stora delar av Iraks infrastruktur och den fråga alla ställer sig är om man kommer att kunna erövra Bagdad där den irakiska regeringen under den shiamuslimske premiärministern Nuri al Maliki fortsatt styr.

– När det gäller IS sätt att föra krig så är det viktigaste inte att skjuta ihjäl motståndaren utan att injaga skräck. Det var på det sättet man intog Mosul, när irakiska armén flydde och lämnade alla sina vapen efter sig. Malikiregeringen jagar underjordiska celler i sunnikontrollerade områden i Bagdad och det talas om städer söder om Bagdad som har intagits av IS. Det gör att bagdadborna så smått börjar känna sig omringade, säger Per Jönsson.

”Bombningar kan inte stoppa IS”

I början av augusti kom uppgifter om att IS omringat tiotusentals människor tillhörande olika minoritetsfolk, de flesta yazidier, vid Sinjarbergen. Tillfångatagna yazidier ska ha begravts levande och hundratals kvinnor ha rövats bort.

Enligt IS är yazidierna djävulsdyrkare och inför vad som tycktes vara ett förestående folkmord, gick USA aktivt in i konflikten och började angripa IS från luften.

Man har också börjat leverera vapen till kurdiska styrkor som bekämpar IS uppger underrättelsekällor. De kurdiska styrkorna har dock ingen erfarenhet av större samordnade militära operationer och Per Jönsson tror inte heller att riktade amerikanska bombningar kan stoppa framryckningen.

– Den här typen av tillfälliga bombningar, även om de blir mycket större, tror jag inte har någon som helst betydelse. Om man slår ut två, fem, tio, tjugo eller trettio lastbilar så betyder det ingenting för att stoppa IS. De har pengar för att köpa eller rekvirera nya. De har också tagit mycket vapen från Mosul och från syriska armén. Det handlar om både artilleri och om stridsvagnar, berättar Per Jönsson.

Fakta

Så benämner SVT terrorgruppen

Från och med den 18 augusti benämner SVT den sunniextremistiska rörelsen i Irak och Syrien med namnet ”Islamiska staten” (IS), men Islamiska staten är inte en stat i vanlig mening. Rörelsen har bytt namn flera gånger och flera namn har förekommit. Både Isis och Isil används. Isil bygger på namnet Islamiska staten i Syrien och Levanten. Levanten motsvarar ungefär dagens Syrien och Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet