”Digital detox” flykt från stressen

Publicerad

Är det ett jättescoutläger för vilsna vuxna eller ett insiktsfullt evenemang för stressade karriärister?

Att åka på ”digital detox” – natursköna läger där mobiltelefoner, datorer och kameror låses in till förmån för att bland annat spela sten-sax-påse – är det senaste i Kaliforniens Silicon Valley.

Twitters sekund-uppdateringar. Pipet från ett sms. Ett ”gilla” på Facebook. Fniss över Instagram-bilden på en sunkig lunch.

Teknikfritt i teknikens vagga

Många är nåbara dygnet runt och med sociala medier kan det vara svårt att sätta gränser mellan det privata och det professionella. Men i den digitala teknikens vagga, San Francisco-området i USA, växer en motrörelse – eller kanske enbart en ökad medvetenhet: Barer ordnar teknikfria kvällar, kompisgäng kör ”phonestack” (lägger mobiltelefonerna i en hög, den som först kollar sin får stå för kvällens nota) – och somliga åker på digitalt detox-läger.

– Jag har insett att jag inte måste ha datorn i sängen och att jag inte måste kolla telefonen det första jag gör när jag vaknar. Jag kan ligga still i några minuter och tänka på dagen, säger designern Andrew Watterson som var på läger både i år och i fjol.

Lägrens stränga krav på att deltagarna vid ankomst låser in telefoner, handdatorer och andra apparater har fått honom att reflektera över det filosofiska i att ständigt vara uppkopplad, berättar Watterson.

– Det handlar om att hitta balans. Tekniken är en stor del av allas våra liv, jag tänker inte köpa att den är ond. Men jag kan ha ett sunt förhållningssätt till den.

Svåra att nå med epost

En av de mest uppmärksammade arrangörerna av läger är ett bolag som heter The Digital Detox. Det organiserar olika typer av workshops, reträtter och företagsanpassade utbildningar som presenteras på en påkostad hemsida. Dess företrädare är dock svåra att få kontakt med via telefon och e-post – vilket kanske inte borde vara förvånande. När grundaren Levi Felix till slut skriftligen svarar på frågor betonar han de nya perspektiv som digital detox ger och berättar att internationella läger och familjearrangemang är planerade till 2015.

I San Francisco är bolagets sommarläger för vuxna, Camp Grounded som äger rum i redwood-skogarna i norra Kalifornien, nu ett begrepp. Det är allmänt känt att deltagarna måste välja ett låtsasnamn, att det är förbjudet att prata jobb och att man ägnar sig åt aktiviteter som yoga, hantverk, lagsporter, lekar och att skriva på skrivmaskin. Teknikberoende och ”Foma” (fear-of-missing-out, vilket kan översättas med rädsla för att missa något) diskuteras under terapiliknande sittningar.

Men såväl digital detox som ”teknikberoende” är vetenskapligt omtvistade. Jonathan Cowperthwait, som jobbat med olika entreprenörsbolag i teknikbranschen, var med på det allra första lägret 2013. Han har dubbla känslor för fenomenet.

– Jag gillade lägret och jag fick flera nya vänner. Men jag valde ändå att inte återvända i somras, berättar han över en kaffe i centrala San Francisco.

–Jag tycker att arrangörerna tryckte lite väl hårt på det här med teknikberoendet. Samtidigt har de ju identifierat ett behov som finns hos många av oss.

Stängde av plinget

När Cowperthwait åkte till lägret jobbade han i princip dygnet runt och stressade så mycket att han fick söka läkarhjälp för vad han trodde var hjärtproblem. Dagen efter att han kom hem blev bolaget uppköpt. Cowperthwait fick pengar på banken och tid att göra vad han ville, vilket bland annat var att ägna sig åt löpning. Nu är han engagerad i nya bolagsplaner, men på ett lugnare sätt.

– Bland annat har jag stängt av plinget som berättar om man får ett mejl på datorn. Jag har också kastat ut min tv.

I stället för att återvända till Camp Grounded valde Jonathan Cowperthwait att åka och campa med några kompisar på årets semester. Gemensamt kom de överens om att lämna sina telefoner i bilen. Han ler åt trenden med digitala detox-läger men säger att den sätter fingret på ett verkligt problem.

– Jag har vänner i bankvärlden som jobbat flera dagar i sträck. I framtiden när vi blir ännu mer uppkopplade, till exempel genom våra armbandsklockor, kommer behovet av att hitta balans i livet bli ännu större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.