Dilma Rousseff talar inför senaten i Brasilien. Foto: TT

Dilma Rouseff: ”Jag är utsatt för en kupp”

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff vittnar inför senaten i den riksrättsprocess som pågår mot henne. – Brasiliens demokrati har åsidosatts för att skydda elitens intressen, sade hon.

Inför senaten håller Dilma Rousseff ett känslosamt försvarstal. Hon säger att hon inte begått några av de brott som hon anklagats för i riksrättprocessen, och att det inte finns någonting som rättfärdigar att hon stängts av från presidentämbetet.

– Jag vet att jag kommer bli dömd, men mitt samvete är rent. Jag har inte begått några brott, sade Dilma Rousseff inför de senatorer som senare ska rösta om hennes framtid.

Brasiliens president inför riksrätt

Medger misstag

Den suspenderade Rousseff menar att hennes regering visst begick misstag, men att den aldrig svek sina väljare. Hon upprepar sitt påstående att riksrättsprocessen mot henne är en ”kupp”, som Brasiliens elit iscensatt för att skydda sina ekonomiska intressen.

Vänsterpolitikern Rousseff hävdar också att riksrättsprocessen mot henne är ett brott mot landets konstitution och att åratal av sociala framsteg i landet nu hotar att raseras. Hon påminde också om sitt deltagande i den väpnade kampen mot Brasiliens militärdiktatur och den fängsliga tortyr hon senare utsattes för.

– Jag kan inte undgå att känna den bittra smaken av orättvisa över denna process, sade hon.

Brott mot budgetlagar

Presidenten, som varit avstängd sedan i maj, misstänks inte för att ha tillskansat sig några personliga fördelar. Anklagelsepunkterna rör i stället brott mot landets budgetlagar: Rousseff anklags för att olagligt ha tagit statliga lån för att dölja budgetunderskott under sin återvalskampanj 2014.

Avgörs i veckan

Direkt efter Rousseffs framträdande tar slutpläderingarna vid. Senare ska senaten hålla den omröstning som kan avgöra 68-åringens framtid. Det sker troligen senare senare i veckan. Om två tredjedelar av senatorerna, minst 54 av 81, röstar för att fälla henne förlorar hon makten permanent.

Under Dilma Rousseffs avstängning sedan i maj  har vicepresident Michel Temer varit tillförordnad president. En post han kommer behålla om hon blir avsatt. Nästa presidentval i Brasilien äger rum i december 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brasiliens president inför riksrätt

Mer i ämnet