Bakgrund: Politiska krisen i Brasilien – senatorer avgör Dilmas öde

Uppdaterad
Publicerad

Den riksrätt som avgör framtiden för Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff drar nu igång. Hon har själv avfärdat processen som en ”kupp” men har oddsen klart emot sig.

  • Inför rättegången har Dilma Rousseff poängterat att hon tidigare i livet har klarat sig ur flera andra svåra situationer. I 20-årsåldern tillbringade hon nästan tre år i fängelse, på grund av sitt medlemskap i en marxistisk gerillagrupp. Och 2009, året innan hon första gången valdes till president, tvingades hon genomgå behandling för lymfkörtelcancer.
  • Men nu ser det riktigt mörkt ut när det gäller den politiska överlevnaden för 68-åringen, som i Brasilien kallas för bara Dilma.
  • Hon anklagas för att ha fifflat med redovisningen av offentliga finanser för att dölja budgetunderskott. Och enligt en enkät som tidningen O Globo låtit göra vill en klar majoritet av ledamöterna i Brasiliens senat, som avgör riksrättsprocessen, fälla henne.
  • Bara 19 av 81 senatorer stödjer presidenten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. För att hon ska avsättas krävs att två tredjedelar av senatorerna, 54 personer, röstar för att fälla henne. Den slutliga omröstningen väntas äga rum sent på tisdagen eller tidigt på onsdagen i nästa vecka.
  • Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.
  • Parallellt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp. Rousseffs regering paralyserades dessutom politiskt när den tidigare regeringspartnern, mittenhögerpartiet PMDB, i mars hoppade av samarbetet och gick i opposition.
  • Den 12 maj röstade senaten med siffrorna 55 mot 22 för att ställa henne inför riksrätt, en process som nu pågår. Under tiden är Rousseff avstängd från presidentposten och landets styrs av vicepresidenten Michel Temer, som bildat ny regering med sitt parti PMDB i spetsen.

Fakta: Dilma Rousseff

Dilma Rousseff, med bulgarisk pappa och brasiliansk mamma, föddes 1947 i Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais.

I slutet av 1960-talet gick hon med i den väpnade vänstergerillans kamp mot diktaturen. Hon greps i början av 1970-talet och torterades flera gånger under sina nära tre år i fängelse.

Rousseff tillhör Arbetarnas parti (PT), liksom den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silva. Hon utsågs överraskande till energiminister i dennes första regering 2003 och befordrades två år senare till stabschef i regeringen. 2009 genomgick hon cellgifts- och strålningsbehandling för lymfcancer men friskförklarades samma år.

2010 valdes hon till Brasiliens första kvinnliga president, en post hon tillträdde den 1 januari 2011. Hon valdes om 2014 men stängdes av från ämbetet den 12 maj 2016. Detta sedan senaten röstat för riksrätt med anledning av anklagelser om brott mot budgetregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brasiliens president inför riksrätt

Mer i ämnet