Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ pressträffen från det nordiska toppmötet – där även Ukrainas president Zelenskyj deltar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kriget i Ukraina

Polen: Nio gripna för misstänkt ryss-sabotage

Polen har gripit nio personer misstänkta för inhemskt sabotage beordrat av Ryssland, det säger premiärminister Donald Tusk i en intervju i TV-kanalen TVN24. Sabotagen handlar bland annat om misshandel, bränder och försöker till bränder.

Polens roll som nav för leveranser till Ukraina har gjort landet till ett utpekat mål för ryska underrättelsetjänster.

Enligt Tusk rör frågan om ryska sabotage även Litauen och Lettland. Han uppger att det också finns "signaler från Sverige" om att märkliga händelser som i själva verket kan röra sig om sabotage. Säpo vill inte kommentera en påstådd Sverigekoppling.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Militären: Försöker storma Tjasiv Jar varje dag

De ryska attackerna mot bland annat Tjasiv Jar på östfronten utförs i allt högre utsträckning med stridsvagnar och bepansrade fordon, uppger en militär talesperson för Suspilne.

Enligt honom slås uppemot fyra stormningsförsök mot stadens östra utkanter tillbaka varje dag, attacker som han hävdar att ryssarna betalar ett högt pris i människoliv för.

Samtidigt pågår tung beskjutning mot den redan kraftigt krigshärjade staden.

- Fienden fortsätter att förstöra Tjasiv Jar och de omgivande bosättningarna med flyg och artilleri, säger talespersonen till kanalen.

Markerad händelse

Nederländerna: F-16 får användas mot rysk mark

De 24 stridsflyg av modellen F-16 som doneras till Ukraina av Nederländerna får användas av den ukrainska militären för att slå mot mål inne i Ryssland, säger försvarsminister Kajsa Ollongren till Politico.

- Vi applicerar samma princip som vid tidigare leveranser, vilket är att när vi lämnar över något till Ukraina så är det deras att använda, säger hon.

- Vi ber dem endast att följa internationell lag och självförsvarsrätten i enlighet med FN-stadgan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så stor skada gör attackerna mot raffinaderierna

Ryska oljeraffinaderier har attackerats minst 38 gånger sedan februari 2022, enligt data från Armed Conflict Location and Event Data Project, ACLED. Men hur påverkar attackerna den ryska krigslogistiken? SVT Nyheter har kartlagt händelserna.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Filmklipp visar skenavrättning: "Skäms inte"

Ett videoklipp som uppges visa hur ukrainska krigsfångar misshandlas, förnedras och skenavrättas har fått stor spridning på sociala medier.

I klippet, som filmas av förövarna själva, syns en soldat avfyra sitt automatvapen bara några centimeter från en liggande krigsfånges huvud.

Ukrainas riksåklagare skriver på Telegram att man inlett en förundersökning om krigsbrott med anledning av klippet, som sägs utspela sig i Charkivregionen.

Dmytro Lubinets, Ukrainas människorättskommissionär, skriver på Telegram att både FN och Röda korset informerats.

"Ryssland följer inga av krigets lagar", skriver han.

Minst en av soldaterna i klippet bär Wagnergruppens logga på sin uniform. Foto: Skärmdump från klippet
Markerad händelse

Zelenskyj: Behöver större lättnader för vapen

Under säkerhetskonferensen i Singapore tackade
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj USA för att ha lättat på begränsningarna gällande hur amerikanska vapen får användas mot mål i Ryssland.

Samtidigt är han tydlig med att det inte räcker. Enligt
Zelenskyj är det nödvändigt att landet får tillåtelse att även använda robotar av typen Atacms längre in i Ryssland, skriver Kyiv Independent.

– Jag har gett er exempel på flygfält där Ryssland konstant utför attacker från, i lugn och ro, med vetskapen om att Ukraina inte kommer att skjuta tillbaka eftersom vi inte har några motsvarande vapensystem och saknar tillstånd, säger Zelenskyj.

Foto: TT

Rysk tjänsteman död i Belgorod

En högt uppsatt rysk tjänsteman uppges ha dödats och ytterligare tre skadats när de undersökte en bomb som fallit ned i ryska Belgorod, nära gränsen till Ukraina, uppger regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov på Telegram.

Gladkov skriver även att minst sex personer har skadats i ukrainsk beskjutning mot staden Shebekino i gränsregionen. Enligt guvernören har dock det ryska luftvärnssystemet lyckats skjuta ned flera ukrainska drönare under det senaste dygnet.

Zelenskyj: Kina försöker få länder att inte delta

Ukrainas president Zelenskyj är besviken över att vissa världsledare ännu inte meddelat att de kommer på fredskonferensen i Schweiz i juni, uppger han under sitt besök i Singapore enligt Reuters.

Han säger också att Kina, som meddelat att de inte kommer delta, försöker sabotera sammankomsten.

– Tyvärr arbetar Kina för att länder inte ska komma, säger han.

Kinas försvarsminister Dong Jun säger under söndagen att de varit noga med att inte stödja vare sig Ryssland eller Ukraina i konflikten.

Representanter från 106 länder kommer att delta på fredskonferensen, enligt Zelenskyj.

Markerad händelse

Krigsherren Prigozjin får staty i S:t Petersburg

Anhängare och soldater lägger blommor vid en ny staty av Jevgenij Prigozjin i brons vid hans grav i S:t Petersburg.

Prigozjin var ledare för den ökända paramilitära Wagnergruppen, som stred sida vid sida med ryska styrkor i Ukraina, men förra sommaren gjorde uppror mot makten i Ryssland.

Två månader därefter dog Prigozjin i en flygkrasch. Underrättelseuppgifter i väst gör gällande att Vladimir Putin fattade beslut om att Prigozjin skulle dödas – vilket Kreml har nekat tvärt till. (TT)

Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Markerad händelse

13 skadade i rysk attack nära Charkiv

En rysk robot träffade bostäder i staden Balaklija i Charkivregionen under lördagen. Hittills uppges 13 personer ha skadats, däribland åtta barn, rapporterar lokala åklagare enligt Reuters.

Bilder på nätet visar att hus i staden har totalförstörts. Reuters har inte kunnat verifiera konton som publicerat materialet.

Ryssland förnekar att de medvetet riktat attacken mot civila.

Flera skogsbränder i Charkivregionen

Det brinner i nio skogsområden i Charkivregionen, enligt ukrainska räddningstjänsten som också uppger att majoriteten av bränderna har orsakats av Ryssland.

Totalt handlar det om 3 700 hektar skog som står i brand. Sex av bränderna har dock kunnat begränsas.

Ständig beskjutning, minerad mark och odetonerad rysk ammunition gör räddningsarbetet extra svårt skriver räddningstjänsten.

Foto: Ukrainska räddningstjänsten