Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör militäranalytikern Jörgen Elfving om striderna i norra Charkivregionen: ”Har två sannolika syften” Foto: Ryska försvarsministeriet

Kriget i Ukraina

Kreml avvisar Macrons tal om vapenvila under OS

Det blev ett svalt mottagande från rysk sida av den franska presidenten Emmanuel Macrons uppmaning till vapenvila i internationella konflikter under OS i Paris.

Från rysk sida hänvisade man till att Ukraina skulle kunna använda vapenvilan för att omgruppera och beväpna sig igen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Macron sa i en intervju på måndagen att han ska arbeta för en sådan överenskommelse blir av när Paris är värdland för sommar-OS från 26 juli till 11 augusti.

Dmitry Peskov , Kremls talesperson, uteslöt inte en vapenvila men tillade att ingen ännu har tagit något officiellt steg i den riktningen.

Emmanuel Macron föreslår en vapenvila i  internationella konflikter under OS i Paris.   Foto: Ludovic Marin/ Pool Maxapp out
Emmanuel Macron föreslår en vapenvila i internationella konflikter under OS i Paris. Foto: Ludovic Marin/ Pool Maxapp out

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin och Xi överens om att samarbeta mer

President Putin är på statsbesök i Kina och har tillsammans med den kinesiske ledaren Xi Jinping undertecknat ett avtal om fördjupat samarbete.

– Kina kallar sig inte allierade med Ryssland utan säger att man har ett strategiskt partnerskap. Det är det resan handlar om, säger Kinakorrespondent Tilde Lewin i Morgonstudion.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Minskad rysk aktivitet i Charkiv

Ukrainas militär uppger på Telegram att ryssarnas aktiviteter i norra Charkivregionen "minskat signifikant" och att man fortfarande har kontroll över orten Vovtjansk.

Redan på onsdagen hävdade militären att ryssarnas framfart tappat fart och att deras styrkor börjat omgruppera. Samtidigt sa ukrainarna att de på grund av rysk beskjutning tvingats dra sig tillbaka till mer fördelaktiga positioner vid bland annat Vovtjansk.

Också tankesmedjan ISW skriver att ryssarna, som enligt dem pressat sig cirka 8 kilometer över gränsen, dragit ner på tempot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Oleksandr flyr striderna: ”Brann hus överallt”

Tusentals människor har evakuerats från sina hem på grund av de våldsamma striderna i Charkivregionens norra delar. SVT:s team, på plats i Ukraina några kilometer från fronten, har träffat några av dem.

Markerad händelse

Uppgifter: Stridsflyg förstörda i attack mot Krim

Två ryska stridsflygplan och ett luftvärnsystem förstördes i den stora ukrainska attacken mot Krimhalvön under natten mot onsdag, skriver den oberoende ryska nyhetskanalen Astra.

Detta på ett militärt flygfält i Belbek. Astra skriver med hänvisning till källor att även ett flertal ryska soldater skadades. Också en bränsledepå ska ha träffats.

Sevastopols borgmästare beskrev under gårdagen attacken som "massiv", men hävdade samtidigt att ingen skadats.

En bild från ett kornigt videoklipp som sägs visa attacken. Foto: Astra
Markerad händelse

Ukraina avfärdar ryska påståendet om Robotyne

På onsdagen påstod den ryska militären att de tagit full kontroll över byn Robotyne på sydfronten. Men en talesperson för den ukrainska militären säger till Ukrainska Pravda att det inte stämmer.

- De befinner sig i utkanterna och vi är fortfarande positionerade inne i byn. Ryssarna kastas ut därifrån varje dag, säger han.

Robotyne återtogs av Ukraina under landets sommaroffensiv i fjol. Strider har sedan dess pågått i området men Ukrainas militär säger sig hittills inte ha sett några tecken på en kommande rysk motoffensiv där.

Ukrainska högtiden firas med artilleribroderi

Idag firas Vysjyvankas dag i Ukraina, en högtid med fokus på ukrainsk kultur, broderi och i synnerhet landets folkdräkt med samma namn.

Flera ukrainska myndigheter har under morgonen uppmärksammat dagen, bland annat militären som publicerat en broderitavla med stridsflyg och artilleripjäsen M142 Himars.

"Idag ser det ukrainska ornamentet ut så här. Varje ukrainare kan göra sin egen!", skriver de på Telegram.

Instruktioner för hur man broderar flygplan, Himars och soldater har delats på militärens hemsida. Foto: Ukrainska Stratcom
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska angreppen i Charkivregionen fortsätter

Ryssarnas antal i striderna vid regionens norra gräns uppskattas till över 30 000 man, enligt Oleksandr Lytvynenko, ordförande för Ukrainas nationella säkerhetsråd. Uppgifterna har inte verifierats av oberoende aktörer.

SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg på plats i Charkivregionen säger att läget är svårbedömt.

– Det är onekligen så att Ryssland haft framsteg inte bara i Charkivregionen utan på många andra ställen utefter fronten.

– Men det är också så att Ukraina kommer med egna uppgifter om att man håller emot, får fram reserver, som till exempel nu i Vovtjansk.

Hör Bengt Norborg i videon om vad syftet med Rysslands framryckning kan vara.

Markerad händelse

Putin har landat i Kina

Rysslands president Vladimir Putin har landat i Kina, det rapporterar Kreml på Telegram.

Under besöket ska han träffa Kinas president Xi Jinping.
I en intervju med kinesisk statsmedia inför mötet säger Putin att Kina "förstår" orsakerna bakom kriget, skriver Reuters.

Putin upprepade även att han ser positivt på Kinas tolvpunktsprogram för fred, vilket sedan det lades fram i fjol fått ett ljummet mottagande i västvärlden.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping står bredvid varandra.
Arkivbild från oktober 2023 när Vladimir Putin träffade Xi Jinping i Kina. Foto: Sergei Guneyev/AP/TT.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin: 8,7 procent av BNP på försvar och säkerhet

President Vladimir Putin säger vid ett möte med militären att totalt 8,7 procent av Rysslands BNP kommer att läggas på försvar och säkerhet under 2024, skriver statliga ryska medier.

Enligt honom är Andrej Belousov, landets nye försvarsminister, rätt man för jobbet när utgifterna på militären ökar. Putin säger också att det i nuläget inte finns planer på att byta ut personer i generalstaben.

I december meddelades att 40 procent av den ryska statsbudgeten i år ska läggas på just försvar och säkerhet, en ökning av försvarsutgifterna med 70 procent. Hör expertens analys från i december i klippet ovan.

Markerad händelse

Blinken: Skickar nytt stödpaket på två miljarder

USA kommer att förse Ukraina med ytterligare två miljarder dollar i militärt stöd, meddelar utrikesminister Antony Blinken enligt Reuters.

Pengarna ska gå till vapen och investeringar i den ukrainska industrin. Blinken säger också att landet anstränger sig för att så fort som möjligt leverera den redan utlovade ammunitionen och utrustningen till Ukraina för att stötta landet i en "kritisk tid".

I april godkändes slutligen det stora amerikanska stödpaketet på 60 miljarder dollar till Ukraina och i förra veckan godkändes ytterligare ett paket av ett värde på 400 miljoner dollar, bestående av bland annat robotar, ammunition och fordon.

Antony Blinken med sin ukrainske motpart Dmytro Kuleba i Kiev på onsdagen. Foto: Sergei Supinsky/TT