Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin är i Kina och träffar president Xi Jinping. Foto: TT

Rysslands Putin och Kinas Xi överens om att samarbeta mer

Uppdaterad
Publicerad

President Putin är på statsbesök i Kina och har tillsammans med den kinesiske ledaren Xi Jinping undertecknat ett avtal om fördjupat samarbete.

– Kina kallar sig inte allierade med Ryssland utan säger att man har ett strategiskt partnerskap. Det är det resan handlar om, säger Kinakorrespondent Tilde Lewin i Morgonstudion.

På torsdagen välkomnades Vladimir Putin med högvakt och blåljus på en flygplats i Peking. Det är hans första utlandsbesök sedan han återvaldes till president i mars.

På dagordningen under det två dagar långa besöket står bland annat samtal om handel och kriget i Ukraina. Putin och Xi Jinping väntas underteckna ett flertal avtal om fördjupat samarbete.

Kriget i Ukraina

Putin hyllade presidenten

Inför besöket hyllade den ryske presidenten sin kinesiske motpart för hans ”förståelse” av kriget och vad han menar är orsakerna bakom.

Putin upprepade även att han ser positivt på Kinas tolvpunktsprogram för fred, vilket sedan det lades fram i fjol fått ett ljummet mottagande i västvärlden.

Hör SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin om besöket och dess betydelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet