Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Land för land – varför vill de vara vän med Ryssland? Här är fyra exempel. Foto: Sebastian Strandberg

Här är Putins mäktiga vänner – och därför backar de Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Olja, gödsel och grannsämja. Det är några av sakerna som Vladimir Putins Ryssland kan erbjuda sina vänner. Men vad får han tillbaka?

Ryssland har gått om både Nordkorea och Iran och toppar numera listan över länder som det införts sanktioner mot. Det gör Putin allt mer beroende av sina relativt få men mäktiga vänner.

Ett exempel är Brasilien som visserligen har röstat för en FN-resolution som kräver ett ryskt tillbakadragande, men samtidigt inte velat införa sanktioner. President Lula Da Silva har också uttalat sig om att både Zelenskyj och Putin är lika ansvariga för kriget.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Rysk gödsel på export

Under första halvåret 2022 dubblerade Ryssland sin export till Brasilien. Det handlar främst om bränsle och gödningsmedel.

Och efter att EU:s totalstopp av rysk olja trädde i kraft februari 2023 har den ryska dieselexporten till Brasilien nått rekordnivåer.

Diplomaten: Kan leda till kris

I SVT-programmet Utrikesbyrån förklarar Jan Eliasson, tidigare toppdiplomat och utrikesminister i Göran Perssons (S) regering, hur stödet från de så kallade Brics-länderna kan påverka världsläget.

– Skulle de backa Ryssland på alla punkter, framför allt Kina, och om de börjar hjälpa Ryssland militärt – då har vi en stor kris, säger han.

Vilka är Brics-länderna, och vilka motiv har de för att hålla Putins rygg? Se kartan som förklarar vad länderna har att erbjuda varandra i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet