Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland arrangerade val på ockuperat område mitt under brinnande krig. Foto: Reuters

Ryssland höll val på ockuperat område

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls lokalval i 79 ryska regioner. Dessutom höll det ryska styret val i de annekterade regionerna Krim, Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja. De valen har dömts ut av både Ukraina och väst som skenval.

Från ryskt håll har det kommit rapporter om sabotage mot valprocessen och enligt ukrainska Kyiv Post ska en vallokal ha sprängts med hjälp av drönare.

Drönarbilder, som SVT geolokaliserat till en by i den ockuperade delen av Zaporizjzja-regionen, visar en myndighetsbyggnad bli attackerad av en ukrainsk drönare. Byggnaden användes av ockupationsmakten som förvaringslokal för röstsedlar, skriver nyhetsbyrån Unian med hänvisning till den ukrainska säkerhetstjänsten.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Enligt en rysk representant totalförstördes en vallokal i Zaporizjzja-regionen i en ukrainsk drönarattack. Ingen människa befann sig i byggnaden, enligt representanten. Det är oklart om det handlar om samma händelse.

Påstådd vinst för Putins parti

Senare på söndagskvällen meddelade ryska valmyndigheten att Putins parti Enade Ryssland vann valen i samtliga ukrainska regioner, rapporterar AFP.

Enligt Ukraina är valet ett olagligt försök av Moskva att få ytterligare makt över de ockuperade regionerna.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba uppger i ett uttalande på ministeriets hemsida att valen inte kommer att medföra några juridiska förändringar i regionerna.

– Rysslands falska val är ogiltiga, säger han och understryker att alla inblandade i omröstningen kommer att ställas till svars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet