Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vet vi om hur president Putins liv ser ut idag? Hör SVT:s utrikesreporter Karl Fridh Kleberg. Foto: Morgonstudion/Alexander Kazakov/TT

Vladimir Putin allt mer isolerad från omvärlden: ”Finns få som ens vill skaka hans hand”

Publicerad

I nästa vecka samlas världsledare inom samarbetsorganisationen Brics för ett toppmöte i Sydafrika – men Vladimir Putin kommer inte att delta. Frånvaron utgör ett tydligt exempel på hur den ryske presidenten blir allt mer isolerad från omvärlden, enligt SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

På tisdag samlas ledare inom samarbetsorganisationen Brics, som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, för ett toppmöte i Johannesburg.

Vladimir Putin var först tänkt att delta, men har sedan dess meddelat att han enbart kommer att närvara på länk. Anledningen är den arresteringsorder som utfärdats mot honom av den internationella brottsdomstolen ICC.

– Sydafrika tillhör de länder som är del av den här domstolen. De har därför ett ansvar att kanske till och med gripa Putin om han skulle ha landat där. Det här skapande en situation för Sydafrika som var milt uttryckt obekväm, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

”Ingen ledare i väst vill ens ta i hand”

Att Putin inte deltar i mötet är ett tydligt exempel på hur presidentens internationella status förändrats de senaste åren. Brics utgörs trots allt av länder som anses stå relativt nära Ryssland. Bland västländerna har läget förändrats än mer radikalt.

Så sent som 2018 var Putin i Helsingfors för ett möte med USA:s dåvarande president Donald Trump. Att ett sådant möte skulle äga rum idag är för de flesta otänkbart.

– Relationen mellan västländer och Ryssland var inte på topp redan innan fjolårets fullskaliga invasion. Särskilt sedan 2014 och den olagliga annekteringen av Krim. Men trots det har Putin kunnat göra vissa typer av möten på högsta nivå och visat upp sig som statsman internationellt. Den möjligheten har krympt kraftigt, säger Carl Fridh Kleberg och fortsätter:

– Det finns ingen ledare i västländer, med kanske något enskilt undantag, som idag ens skulle ta Putin i hand.

Hur ser då Putins vardag ut i isoleringen från omvärlden? Hör Carl Fridh Kleberg berätta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.