Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad anklagas Navalnyj för? Hur påverkar fängelsestraffet honom? Och hur påverkas oppositionen i Ryssland av domen? Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström. Foto: SVT

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till ytterligare 19 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till 19 års ytterligare fängelsestraff. Den sedan tidigare fängslade regimkritikern döms bland annat för att ha hetsat till extremistisk verksamhet.

– Putin och hans regim ser Navalnyj som den största fienden de har inom landet, säger SVT:s Bert Sundström.

Aleksej Navalnyj döms för att finansiera och offentligt hetsa till extremistisk verksamhet och för att ”rehabilitera den nazistiska ideologin”.

Även Daniel Cholodnij, fd tekniskt ansvarig för Youtube-kanalen ”Navalnyj Live”, dömdes på fredagen. Straffet blev 8 års fängelse.

– Det är rent påhitt alltihop. Domstolen anser att den stiftelse mot korruption som Navalnyj grundat är extremistisk. Domstolen gör det som Kreml kräver, det finns inga oberoende domstolar i Ryssland, utan det är initierat från politiskt håll, säger SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar på högsäkerhetsfängelset IK-6 där Aleksej Navalnyj sitter fängslad.

Fördöms av omvärlden

Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, kräver att Navalnyj släpps omedelbart, uppger TT.

”Den nya domen som i dag föll mot oppositionsfiguren Aleksej Navalnyj väcker förnyad allvarlig oro över rättsliga trakasserier och utnyttjande av domstolssystemet för politiska syften i Ryssland”, säger han i ett uttalande.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kritiserar Rysslands president Vladimir Putin och skriver på X att han inte kommer ”att tysta kritiska röster med detta”.

Greps efter att ha blivit förgiftad

På fredagen twittrade Aleksej Navalnyj att han ser det som att han sitter på livstid. Han har tidigare skrivit att ”huvudsyftet är att skrämma dig, inte mig”.

I slutet av 2020 insjuknade Aleksej Navalny på ett flygplan, där det senare konstaterades att han förgiftats av det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok. Kreml har förnekat all inblandning. Efter en längre sjukhusvistelse återvände han till Ryssland i början av 2021, varvid han greps för att ha brutit mot reglerna för ett villkorligt straff från 2014.

Han dömdes senare under året till tre och ett halvt års fängelse. I mars 2022 dömdes han till ytterligare nio års fängelse för förskingring och domstolstrots.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har beskrivits som den man Putin räds allra mest. Men vem är Aleksej Navalnyj? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.