Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om de tre mest kända oppositionsgestalterna, som alla är fängslade. Foto: TT

Fragmenterad rysk opposition – här är tre av de mest kända

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Kara-Murza, Ilja Jasjin och Aleksej Navalnyj är några av de mest framträdande ryska oppositionella, som alla har retat och upprört Kreml på olika sätt.

Samtliga sitter i dagsläget fängslade.

Den ryska oppositionen är i dag skral och fragmenterad. De flesta lever antingen i exil, sitter fängslade eller har dödats.

– Rysslands redan hårt kontrollerade politiska klimat har hårdnat på senare tid, och särskilt sen den fullskaliga invasionen, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Dömd för landsförräderi

I måndags dömdes den ryske regimkritikern och oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza för landsförräderi och 25 år i en straffkoloni. Detta efter att ha uttalat sig om den ryska invasionen av Ukraina.

Markku Kangaspuro, direktör vid forskningscentret Alexanderinstitutet i Helsingfors, säger till Svenska Yle att det långa straffet ska fungera som ett varningens finger till andra oppositionella som vågar höja rösten.

– Kara-Murza har, liksom (Aleksej) Navalnyj, synliggjort korruptionen inom Rysslands regerande parti och Putins inre krets.

Navalnyjs hälsa

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dömdes till ytterligare nio år i ryskt fängelse så sent som för en månad sedan. Hans hälsa uppges ha försämrats drastiskt de senaste två veckorna.

Andra framstående ryska oppositionella de senaste 20 åren är bland andra journalisten och människorättsaktivisten Anna Politkovskaja, som sköts till döds 2006, och den regimkritiske politikern Boris Nemtsov, som sköts ihjäl 2015.

Den tidigare oligarken och Putinkritikern Michail Chodorkovskij satt tio år i fängelse innan han benådades och valde att lämna Ryssland 2013.

Hör utrikesreporter Carl Fridh Kleberg berätta om tre tungviktare i den ryska oppositionen, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.