Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Två år sedan Navalnyj återvände till Ryssland – så är livet i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två år sedan den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj frivilligt återvände till Ryssland. Han greps vid passkontrollen och sedan dess har han mest suttit i fängelset. Hans hälsa uppges försämras ständigt och han nekas vård.

– Nu får han åtminstone varmvatten och antibiotika. Lyxigt eller hur, säger Kira Jarmysj, Navalnyjs talesperson till SVT.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är dömd till 11,5 års fängelse. Samtidigt kommer ständigt nya anklagelser mot honom som gör att straffet förlängs.

Navalnyj avtjänar sitt straff i ett högsäkerhetsfängelse och bestraffas för minsta olydnad.

Han är inte heller garanterad tystnadsplikt. Det innebär att alla brev han får och allt advokater säger till honom ska gå genom personalen på anstalten. Det är dessutom bara advokater som får prata med honom – och de får endast höra hans röst. Fönstret i mötesrummet är målat mörkt och det är omöjligt att se personen man träffar. Telefonsamtal med familjen är förbjudna.

”Befrielsekampanjen” har lanserats

Samtidigt växer missnöjet. Hundratals lärare, advokater och lokala politiker har skrivit öppna brev till president Vladimir Putin och krävt att terrorn stoppas och att han får tillgång till vård.

– Efter det fick han tillgång till vården och två till glas varmvatten om dagen. Men han får inte veta namn på sin läkare, inte heller namn på läkemedel han ges, säger Jarmysj.

Nu har även oppositionsledarens före detta kolleger på antikorruptionsstiftelsen FBK startat en kampanj på nätet för att uppmärksamma Navalnyjs tillstånd.

– Det blir svårare att mörda någon när allas ögon är riktade mot offret, säger Kira Jarmysh, Aleksej Navalnyjs talesperson, till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.