Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor medienärvaro vid Berlins flygplats och stor polisnärvaro vid Moskvas flygplats. Så ser det ut när Aleksej Navalnyj reser hem till Ryssland. Foto: Mash/BazaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter förgiftningen – Aleksej Navalnyj återvänder till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagas för att ha förgiftat Aleksej Navalnyj med novitjok. Under söndagen återvänder han till sitt moderland – trots att han står anklagad för flera brott. Minst 2 000 personer uppger att de ska möta regimkritikern på flygplatsen.

Det var i augusti som Aleksej Navalnyj flögs till Berlin efter att ha förgiftats med novitjok, ett nervgift som utvecklats i dåvarande Sovjetunionen. Han, och flera länder med honom, har anklagat Rysslands president Vladimir Putin för att ligga bakom förgiftningen – något Kreml blånekar.

Nu, under söndagseftermiddagen, återvänder regimkritikern till Moskva. Vid 13.50-tiden landade planet som ska flyga hem Aleksej Navalnyj på Brandenburg International i Berlin, där medienärvaron är stor. Även på flygplatsen Vnukovo i Moskva är uppståndelsen stor med ett stort polispådrag samt en fångtransport som väntar Aleksej Navalnyj.

Tusentals vill möta Navalnyj

Samtidigt har minst 2 000 människor uppgett på Facebook att de planerar att möta Aleksej Navalnyj på flygplatsen. Ytterligare runt 6 000 personer har uttryckt intresse för evenemanget, trots att huvudstaden rapporterar tusentals nya coronafall dagligen. Samlingen ses av myndigheterna som olaglig då den inte fått tillstånd.

Aleksej Navalnyj, som bland annat anklagas att ha brutit mot villkoren för ett villkorligt fängelsestraff för förskingring i ett fall från 2014, är ett huvudbry för Kreml. Ett gripande kan leda till internationell kritik, därtill kan han komma att han ses som en politisk martyr. Att inte gripa honom kan å andra sidan framställa Kreml som vekt.

Har avslöjat elitens korruption

Aleksej Navalnyj kan nämligen utgöra ett hot inför det parlamentsval som ska hållas i Ryssland i höst då han har lyckats nå unga väljare genom virala videor där han avslöjat korruption bland eliten, och han har mer än två miljoner följare på Twitter. Enligt honom är alla brottsanklagelser fabricerade och politiskt motiverade.

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer