Navalnyj återvänder till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Navalnyj ska återvända till Ryssland för första gången sedan den förgiftning han utsattes för förra året. I Ryssland väntar flera rättsprocesser mot regimkritikern.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj säger att han kommer att återvända till Ryssland på söndag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Navalnyj har varit i Tyskland sedan han förgiftades under en resa i Ryssland i augusti förra året.

Flera utländska laboratorier har fastslagit att Navalnyj förgiftats med det i Sovjetunionen utvecklade nervgiftet novitjok. Ryssland förnekar att man står bakom förgiftningen.

Navalnyj skriver på sociala medier att han troligen är fullt återställd och att det är dags att återvända.

Flera rättsprocesser

Senast i slutet av december öppnade ryska myndigheter ännu en brottsutredning mot honom. Han anklagas för att ha använt pengar som samlats in från allmänheten till organisationer han är inblandad i för personligt bruk.

Navalnyj och de flesta bedömare anser att rättsprocesserna är politiskt motiverade och drivs på order av Kreml.

Aleksej Navalnyj har länge varit ett känt namn inom oppositionen och har fått stort genomslag bland yngre ryssar genom sina videor på Youtube. I klippen kritiserar han ofta Rysslands president Vladimir Putin och landets regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.