Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Båda gångerna var symtomen identiska, säger den ryske regimkritikern Vladimir Kara-Murza som hävdar att han utsatts för förgiftning vid två olika tillfällen. Foto: Dmitri Beliako, AP/TT

Ryske regimkritikern Vladimir Kara-Murza: Jag förgiftades två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Kara-Murza är kritiker av den ryska regimen och berättar att han utsatts för förgiftning två gånger.
– Båda gångerna var symtomen identiska. Tack och lov hade jag sällskap, om jag hade varit ensam hade jag dött, säger han i en intervju med SVT Agenda.

Han var nära medarbetare till oppositionspolitikern Boris Nemtsov som sköts ihjäl för fem år sen. Samma år förgiftades Kara-Murza för första gången och överlevde mot alla odds.

Han är övertygad om att förgiftningen av Navalnyj var en attack från den nuvarande regimen.

– Ingen i Ryssland blev förvånad. För många av oss stod det klart så fort vi hörde talas om Navalnyjs förgiftning att det var en politiskt motiverad attack mot regimens mest kända, effektiva och farliga politiska motståndare.

Vladimir Kara-Murza säger att han själv har förgiftats två gånger, i maj 2015 och i februari 2017. Han befann sig vid båda tillfällena i Moskva.

– Båda gångerna var symtomen identiska. Tack och lov hade jag sällskap, om jag hade varit ensam hade jag dött.

”Man känner hur kroppen sakta ger upp”

Han beskriver att han plötsligt började må väldigt dåligt, inte kunde andas och kippade efter luft.

– Det är en väldigt läskig känsla när man försöker andas och inte får någon luft. Kvävningskänslor, kräkningar, svettningar... Man känner hur kroppen sakta ger upp.

Båda gångerna hamnade han i koma och fick flerorgansvikt. Hans fru fick höra av läkarna att han hade fem procents chans att överleva.

– Jag kan inte ens uttrycka i ord hur tacksam jag är över att sitta här nu.

Tvivlar inte på regimens inblandning

Den officiella diagnosen enligt sjukhuset i Moskva var ”toxisk verkan orsakad av okänd substans”. Vladimir Kara-Murza tvivlar inte för en sekund på att mordförsöken var direkt kopplade till hans aktiviteter inom oppositionen.

Hur han kom i kontakt med giftet svarar han dock inte på. Han tycker att det är den ryska utredningskommitténs jobb att ta reda på det, vilket han tillsammans med sin advokat krävt men utredningskommittén har inte svarat.

Att mordförsöken skulle lyckas tysta oppositionen tror han inte.

– Det är så många i Ryssland som är utleda på Putins regim. Han har haft makten i 20 år, en hel generation vet ingen annan politisk verklighet. Det är inte normalt för ett europeiskt land på 2000-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.