Agenda om mordförsöket på Aleksei Navalnyj

Publicerad

I Agenda söndag 6 september har intervjuar vi på två personer om förgiftningen av den ryska oppositionspolitikern och korruptionsbekämparen Aleksei Navalnyj.

Den första är den ryska demokratiaktivisten och före detta politikern Vladimir Kara-Murza som två gånger, 2015 och 2017, hamnade på sjukhus i koma efter att han enligt läkare fått i sig okända substanser. Vladimir Kara-Murza är själv övertygad om att han förgiftats av någon högt upp i den ryska regimen.

Han var tidigare mångårig rådgivare till den ryska oppositionsledare Boris Nemtsov, som 2015 sköts i hjäl nära Röda torget i Moskva.Vladimir Kara-Murza är vice ordförande för Free Russia, en frivilligorganisation baserad i USA för oppositionella ryssar som inte kan verka i hemlandet. Intervjun ger en bild av hur regimkritiker ser på händelserna.

I programmet intervjuas också Martin Kragh, chef för Rysslands och Eurasienprogrammet på Utrikespolitiska Institutet. Det är ett oberoende forskningsinstitut som till hälften bekostas av Utrikesdepartementet. Kragh räknas som en av Sveriges mest renommerade rysslandsforskare.

Våra gäster är, liksom många experter och beslutfattare i väst, mycket kritiska till Rysslands agerande. Agenda bjöd därför in Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör till Stockholm, för att fråga honom hur han ser på kraven på en oberoende utredning av förgiftningen, samt bemöta anklagelser om statlig inblandning i dådet.

Tatarinstev har tackat nej till inbjudan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet