Provsvar visar att den ryske oppositionsledaren förgiftades av nervgiftet novitjok. Foto: TT

Tyskland: Navalnyj förgiftades av nervgiftet novitjok

Uppdaterad
Publicerad

Aleksej Navalnyjs, som förgiftades av det sovjetiska nervgiftet novitjok, tillstånd har förbättrats. Under måndagen skickade sjukhuset ut ett pressmeddelande om att den ryske oppositionspolitikern nu kan lämna sin säng och har börjat gå.

Navalnyj kollapsade under en flygresa den 20 augusti, och har senaste tiden vårdats på Charitésjukhuset i Berlin. Redan förra veckan uppgav läkarna att de preliminära provsvaren visade på förgiftning.

Förbundskanslern Angela Merkels talesperson Steffen Seibert sa tidigare i ett uttalande ”på initiativ av universitetssjukhuset Charité har ett militärt speciallaboratorium genomfört en toxikologisk undersökning av de prover som tagits på Aleksej Navalnyj. I den har otvivelaktiga bevis framkommit för ett kemiskt nervstridsmedel från Novitjok-gruppen”.

– Det är förskräckligt att Aleksej Navalnyj blev offer för en attack med kemiskt nervgift i Ryssland. Den tyska regeringen fördömer attacken å det starkaste, sa Seibert i sitt uttalande.

Förgiftade Skripal

Nervgiftet novitjok var det som den tidigare ryske spionen Sergei Skripal och hans dotter förgiftades av i Storbritannien i mars 2018.

De ryska läkarna som vårdade Navalnyj i Sibirien innan han fördes till Berlin, har upprepade gånger sagt att de uteslutit förgiftning då deras tester för giftiga ämnen var negativa, skriver Reuters.

Den ryska ambassadören i Tyskland kommer att informeras om resultatet, och den ryska regeringen uppmanas att förklara sig. Enligt ryska nyhetsbyrån RIA säger Kremls talesperson Dmitry Peskov att de inte informerats om provsvaren ännu.

Under måndagen meddelade Charitésjukhuset i Berlin att Aleksej Navalnyj nu kan lämna sin säng och har börjat gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.