Novitjok är ett av de farligaste kända nervgifterna som någonsin skapats. Foto: TT

Det här är nervgiftet novitjok

Uppdaterad
Publicerad

Nervgiftet användes för att förgifta den före detta ryska spionen Sergej Skripal och hans dotter 2018, och även den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj bekräftas ha blivit förgiftad av samma sort.
Här följer en kort bakgrund om den giftiga substansen.

Vad är novitjok?

Novitjok betyder ungefär ”nykomling” på ryska, och utvecklades i Sovjetunionen under 1970- och 1980-talen.

Egentligen är novitjok, novichok med engelsk stavning, ett samlingsnamn på en rad likartade nervgifter som utvecklades inom samma program, i syfte att användas som kemisk krigföring.

Det är ett av de farligaste kända nervgifterna som någonsin skapats, och har uppgetts vara fem till åtta gånger giftigare än VX. VX användes bland annat vid mordet på Kim Jong-nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, på en flygplats i Kuala Lumpur 2017.

Hur drabbar det kroppen?

Novitjok förekommer i flera former men sprids framför allt som ett mycket fint pulver. Det kan ta sig in i kroppen genom inandning, förtäring eller genom kontakt med huden.

Det verkar mycket snabbt och symptom kan uppstå redan inom 30 sekunder, men de mest allvarliga följderna kan dröja upp till 18 timmar.

Hur påverkar det kroppen?

Liksom andra nervgifter blockerar novitjok nervsystemets signaler till kroppens muskler, vilket i sin tur kan leda till att kroppens organ slutar att fungera.

De vanligaste dödsorsakerna är hjärtstillestånd eller kvävning, då hjärtat respektive lungorna påverkas. I andra fall kan giftet leda till spasmer, kraftigt illamående och till att den drabbade faller i koma.

Finns det botemedel?

Det är inte helt klarlagt, då vissa novitjok-gift har framtagits för att motstå botemedel som annars kan användas mot nervgift. Som med andra nervgift måste ett sådant motmedel ges mycket snabbt efter förgiftningstillfället.

I fall där en person misstänks ha haft en mycket begränsad kontakt med ämnet bör alla kläder avlägsnas och hela kroppen tvättas med tvål och vatten. Även ögonen bör sköljas och personen bör erbjudas tillgång till extra syretillförsel.

Källor: BBC, Sky News, Science Direct

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet