Ryske presidenten Vladimir Putin anklagas för att ha försökt mörda den före detta GRU-spionen Sergej Skripal i Storbritannien med nervgift. Foto: AP

Putins spionchef är död – pekas ut som ledare för giftattacken i Salisbury

Uppdaterad
Publicerad

Överstegeneralen Igor Korobov, chef för den ryska militärens underrättelsetjänst, GRU, har dött i en allvarlig sjukdom, rapporterar den ryska statliga nyhetskanalen RT. Enligt uppgifter ska den numera avlidna GRU-chefen ha insjuknat efter att ha mött Vladimir Putins vrede för det uppmärksammade mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripals i Storbritannien, rapporterar The Sun.

Korobov pekas ut som den ansvariga spionchef som ledde de skandalomsusade operationen att med nervgiftet novitjok försökt mörda ex-spionen Sergej Skripals och hans dotter Yulia i den brittiska staden Salisbury i mars tidigare i år, skriver The Sun.

Tidningen refererar till uppgifter som den ryske undersökande journalisten Sergej Kanev grävt fram för sajten Bellingcat och som bidragit till att Kanev gått i exil i rädsla för att bli straffad av den ryska staten.

Blev sjuk efter Putins uppläxning

I oktober kom det uppgifter om att den 62-åriga generalens hälsa vacklade, vilket ska ha förvärrats efter ett argt möte med den ryske presidenten i Moskva.

Den ryska nyhetskanalen RT skriver tidigt på torsdagsmorgonen att Igor Korobov har dött i en allvarlig sjukdom, och refererar till ett pressmeddelande från försvarsdepartementet. Vilken form av sjukdom och tidpunkten för dödsfallet framgår inte.

The Sun skriver att Vladimir Putin ska ha läxat upp Korobov och nyckelpersoner bakom det misslyckade mordförsöket. Det ska ha inträffat efter Kanev avslöjat identiteterna på de två GRU-agenter som befann sig i Salisbury vid tidpunkten för giftattacken.

Blev svartlistad av Obama

I april blev fyra ryska agenter utkastade från Nederländerna efter att de försökt utföra en cyberattack mot labbet tillhörande anti-kemivapenorganisationen OPCW som testade spår av nervgiftet novitjok som användes i Salisbury. Källor till Kanev påstår att Putin ska undr mötet kallat de ansvariga för operationen för ”djupt inkompetenta” och ”oändligt oförsiktiga”, och ironiskt undrat varför de inte använde, budenovka-hattar som användes av militärer under sovjettiden.

I december 2016, samma år som Korobov utnämndes till GRU-chef, hamnade han på USA:s förre president Barack Obamas sanktionslista efter misstankar om rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet, enligt New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet