Anatolij Tjepiga och Aleksandr Misjkin beskylls för att försöka lägga ut dimridåer kring sin inblandning i giftattacken i Salisbury. Foto: AP

Rysk komiker hånar misstänkta bakom nervgiftsattacken i Salisbury

Uppdaterad
Publicerad

En rysk komiker har gjort en musikvideo där han hånar de två ryska män som misstänks för nervgiftsattacken i brittiska Salisbury.
Nu försöker statsägda Gazprom Media stoppa videon från att spridas på nätet.

Den undersökande journalistgruppen Bellingcat har kunnat identifiera de två ryska männen, som enligt brittiska myndigheter rest till Storbritannien för att förgifta den tidigare ryske agenten Sergej Skripal, som en rysk militärläkare och en överste i den militära underrättelsetjänsten GRU.

Själva har männen hävdat, i en intervju med den statliga tv-kanalen RT, att de är företagare i kosttillskottbranschen och befann sig i Salisbury som turister för att titta på den berömda katedralens 123 meter höga spira.

Under intervjun i RT vägrade de båda männen att svara när tv-kanalens chefredaktör Margarita Simonjan frågade dem varför de tillbringade så mycket tid tillsammans och till och med bodde i samma hotellrum. Männen menade att frågorna kränkte deras privatliv.

I en tweet skrev Simonjan senare att hon inte vet om de båda männen är homosexuella, och refererade samtidigt till deras ”tajta byxor” och ”imponerande biceps”.

”Blyga bögar”

Att de båda misstänkta för nervgasattacken egentligen bara är två homosexuella män på turistresa är ett narrativ som plockats upp av andra Kremltrogna medier. En kolumnist på den nationalistiska nättidningen Zavtra slog fast att männen ”inte är några farliga mördare” utan tvärtom bara ett par ”blyga bögar” och andra medier berättade om gayklubbar i Salisbury.

På sociala medier skämtas det om att kopplingen till gayklubbar bara är ett sätt att lägga ut dimridåer. Ett av de mest populära skämten är en musikvideo som gjorts av komikern och tv-personligheten Simjon Slepakov. Videon som innehåller ett mycket grovt språk innehåller textrader som: ” Vi är inga brottslingar, vi är pidorasy (nedsättande ord för homosexuella). Vi har inte förgiftat någon med novitjok. Vi tänkte bara på spiran”.

Försökt stoppa klippet

Statsägda Gazprom Media har lyckats få Youtube och andra sociala medier att blockera videon, med hänvisning till intrång i upphovsrätten, uppger The Sunday Times. Slepakov själv har varit mycket sparsam med kommentarer, men i ett inlägg på Instagram skriver han att han själv velat få bort videon från nätet eftersom den är ett ”arbetsmaterial” som läckte när han skickade den till några vänner för att höra vad de tyckte om den.

Men klippet tycks ha fått vingar och verkar omöjligt att stoppa. Många berömmer Slepakov för hans talang, medan andra menar att musikvideon är djupt homofobisk. Trots att traditionella medier i Ryssland är mycket kontrollerade – eller kanske just därför – så är det mycket vanligt att ryssar använder sociala medier till att skämta om Putin och andra makthavare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet