• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien – detta har hänt

En dömd rysk spion och hans dotter förgiftas av nervgiftet novitjok. Attacken leder till en diplomatisk kris, och några månader senare dör en kvinna efter att hon och hennes partner förgiftats av samma nervgift. Här är sammanfattningen av nervgiftsattackerna i Storbritannien.

4 mars 2018: Den spiondömde dubbelagenten Sergej Skripal hittas medvetslös tillsammans med sin dotter Julia på en parkbänk i Salisbury. Brittisk polis uppger att någon har försökt döda honom med hjälp av nervgiftet novitjok. Både Sergej och dottern Julia Skripals läge är länge kritiskt, men båda överlever attacken.

14 mars: Storbritannien pekar ut Ryssland som inblandade i attacken och utvisar 23 ryska diplomater från landet. Ryssland nekar till all inblandning, och skyller attacken på både USA och Storbritannien.

Utvisningarna leder till att en djup diplomatisk kris uppstår. 16 av EU:s 28 medlemsländer, Australien, USA och Nato skickar alla hem ryska diplomater i solidaritet med Storbritannien. Ryssland svarar med att skicka hem lika många diplomater till vardera land.

30 juni: Ett par bestående av en 45-årig man och en 44-årig kvinna får livshotande skador efter att de utsatts för ett okänt ämne i Amesbury, en mil från Salisbury.

4 juli: Ämnet visar sig vara nervgiftet novitjok.

8 juli: Paret tros ha utsatts för ämnet av slump, säger landets hälsominister. Kvinnan avlider av sina skador.

10 juli: Boende i tre brittiska städer varnas efter förgiftningen. ”Ingen, vuxen eller barn, bör plocka upp främmande föremål som kan innehålla vätska eller gel”, säger Englands ledande medicinska rådgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet